Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τα Ηνωμένα Έθνη τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ότι ολόκληρος ο παλαιστινιακός πληθυσμός που ζει βόρεια της Γάζας θα πρέπει να μετεγκατασταθεί στη νότια Γάζα τις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η προειδοποίηση αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους – περίπου ο μισός πληθυσμός ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας.

Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο, την πόλη της Γάζας, καθώς και τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και τις περιοχές Μπέιτ Λαχία και Μπέιτ Χανούν.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Η προειδοποίηση εγείρει ανησυχίες ότι η ευρέως αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να είναι πιο κοντά μετά από ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών.