Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, o Οργανισμός Φαρμάκων, FDA, ενέκριναν σήμερα Δευτέρα το aducanumab της Biogen Inc, ως την πρώτη θεραπεία για την αντιμετώπιση μιας υποκείμενης αιτίας της νόσου του Αλζχάϊμερ, παρά τη διαμάχη σχετικά με τα μεικτά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για το φάρμακο.

Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που λαμβάνει έγκριση.

Η αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική, θανατηφόρα πάθηση. Άλλοι γιατροί ωστόσο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η αντουκανουμάμπη μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Η ανακοίνωση του FDA

“Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές”, τόνισε το FDA στην ανακοίνωσή του. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, “είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003“, πρόσθεσε.

“Αυτά είναι καλά νέα για ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν έχει εγκριθεί ποτέ θεραπεία για την ασθένεια”, δήλωσε ο Δρ Ronald Petersen, ειδικός για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στην κλινική Mayo. Ωστόσο, προειδοποίησε, ότι “αυτό δεν είναι θεραπεία. Ελπίζουμε ότι θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.” “Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη μέρα“, σχολίασε ο Dr Peterson.

Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Σύμφωνα με το Reuters, η Biogen μαζί με την ιαπωνική εταιρεία Eisai Co σταμάτησαν την δοκιμή ανάπτυξης του φαρμάκου τον Μάρτιο του 2019 και στη συνέχεια επανέφεραν τις δοκιμές τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι μια πιο λεπτομερής ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι ορισμένοι ασθενείς με πολύ πρώιμες μορφές της νόσου επωφελήθηκαν από τη λήψη υψηλότερων δόσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές της Wall Street είχαν προβλέψει ότι η έγκριση της FDA για το φάρμακο της Biogen θα μπορούσε να αναζωογονήσει έναν τομέα που έχει εγκαταλειφθεί από πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.