Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. 

Σύμφωνα με αναφορές από το Ουκρανικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ukrinform, ένα κτήριο κατοικιών έχει τυλιχθεί στις φλόγες


Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα, μια στήλη καπνού υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται – αν και ήταν ανήμπορος να φτάσει ως εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες, ενώ παραμένει άγνωστο αν υπάρχουν θύματα. 

Βομβαρδισμοί και στο Χάρκοβο 


Η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αεροπορικές επιδρομές, φωτιά ξέσπασε σε κεντρική εμπορική περιοχή. 

Συνεχίζεται η διπλωματία 

Εν τω μεταξύ, ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας – Ρωσίας «πάγωσε» μέχρι σήμερα οπότε και, σύμφωνα με Ουκρανό διαπραγματευτή, θα συνεχιστούν. 

Όπως δήλωσε αργά τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα. Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη». «Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» σήμερα.

Όπως, πάντως, εκτίμησε σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, ο πόλεμος θα διαρκέσει το πολύ μέχρι αρχές Μαΐου, οπότε και η Ρωσία θα έχει εξαντλήσει τους πόρους και τον πολεμικό μηχανισμό της. 

«Θεωρώ πως το πολύ τον Μάιο, αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία» σημείωσε ο Ολέκσι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου, o οποίος πάντως δεν εμπλέκεται στη διαπραγματευτική διαδικασία. 

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.