Στην Ιταλία αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την αποκαλούμενη «βασιλική περιουσία». Όπως αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung το μήλον της έριδος είναι πολύτιμα κοσμήματα, τα οποία ο τελευταίος μονάρχης της Ιταλίας «είχε δώσει για φύλαξη στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, με την παράκληση να ‘αποδοθούν στους νόμιμους δικαιούχους’.

Σήμερα οι απόγονοι του Οίκου της Σαβοΐας θεωρούν ότι εκείνους εννοούσε. «Πρόκειται για ιδιωτικά αγαθά, δώρα γάμων ή δωρεές, μας ανήκουν» λέει ο Εμανουέλε Φιλιμπέρτο, εγγονός του τελευταίου μονάρχη και διασκεδαστής σε ποικίλους ρόλους, ως χορευτής, πολιτικός και ιδιοκτήτης καντίνας με την σπουδαία ονομασία Prince of Venice.

Προ εβδομάδων η οικογένεια απευθύνθηκε, μέσω του δικηγόρου της, στην ιταλική κυβέρνηση, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε ξεκάθαρα. Η ερμηνεία του ιταλικού κράτους είναι ότι τα κοσμήματα ήταν ένα δάνειο προς τον βασιλικό οίκο, ώστε οι εκπρόσωποί του να έχουν τη διεθνή εκπροσώπηση που τους αρμόζει, αλλά μόνον υπό την ιδιότητά τους ως πιστοί υπηρέτες του κράτους».

Αλλά όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, «ο οίκος της Σαβοΐας δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Σε συνέντευξή του με την Corriere della Sera ο Εμανουέλε Φιλιμπέρτο ξεκαθαρίζει ότι, αν χρειαστεί, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κι έτσι, η συζήτηση για τα κοσμήματα επαναφέρει την ιστορική μνήμη, ακόμη και τα πιο σκοτεινά της κεφάλαια, όταν ο οίκος της Σαβοΐας συνυπέγραφε, το 1938, τη ρατσιστική νομοθεσία του αρχιφασίστα Μπενίτο Μουσολίνι και λίγο αργότερα οδηγούσε την Ιταλία στον πόλεμο, στο πλευρό των ναζί»