Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει μία νέα αποστολή για τις γυναίκες της Βόρειας Κορέας: Κάντε περισσότερα παιδιά.

Για πρώτη φορά ο Κιμ αναγνώρισε δημοσίως την πτώση του αριθμού γεννήσεων σε Εθνικό Συνέδριο για τις Μητέρες. Με δάκρυα στα μάτια ο 39χρονος δικτάτορας, που είναι πατέρας τριών παιδιών, περιέγραψε τις μητέρες ως «επαναστάτριες» και «ηρωίδες» που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της «αντι-σοσιαλιστικής συμπεριφοράς» και «βοήθησαν το έθνος να ευημερήσει».

Οι οικογένειες που θα κάνουν «πολλά παιδιά» θα έχουν προτεραιότητα σε στέγαση, τρόφιμα και ιατρικές υπηρεσίες, ενώ θα λάβουν επιδόματα και προνομιακή μεταχείριση, είπε ο Κιμ, σύφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των παιδιών ούτε εξήγησε τι είδους επιδόματα ή προνομιακή μεταχείριση θα έχουν οι πολύτεκνοι.

«Όταν όλες οι μητέρες ξεκάθαρα καταλάβουν ότι είναι πατριωτισμός να γεννήσουν πολλά παιδιά, θα το κάνουν. Στόχος μας είναι χτίσουμε μία ισχυρή σοσιαλιστική χώρα» είπε μεταξύ άλλων ο Κιμ.

Τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων είναι πρόβλημα για πολλές από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, αλλά και της μεγάλης αναδυόμενης δύναμης, της Κίνας. Η τάση απειλεί το εργατικό δυναμικό και τους κρατικούς προϋπολογισμούς καθώς οι πληθυσμοί γηράσκουν με ταχύτητα και μένουν λιγότεροι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και να καλύψουν τις συντάξεις.

Αλλά το ποσοστό γεννήσεων στη Βόρεια Κορέα – 1,6 παιδιά ανά γυναίκα – είναι ασυνήθιστα χαμηλό για χώρα χαμηλού εισοδήματος. Σε αφρικανικές χώρες με παρόμοιο οικονομικό προφίλ είναι περίπου διπλάσιο. Ειδικοί στα δημογραφικά υπολογίζουν ότι οι χώρες θέλουν ποσοστό γονιμότητας περίπου 2,1 παιδιά ανά γυναίκα για να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους


Φτώχεια, υποσιτισμός και συρρίκνωση του πληθυσμού

Για τη Βόρεια Κορέα η συρρίκνωση του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι για τις περισσότερες χώρες, αφού ο αγροτικός τομέας, οι κατασκευές και άλλοι κλάδοι της οικονομίας της δεν μπορούν βεβαίως να εισάγουν εργατικά χέρια από το εξωτερικό.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει εξαιρετικά οξείες προκλήσεις στην προσπάθειά της να αυξήσει τον πληθυσμό της. Υπό την πίεση των διεθνών κυρώσεων και στον απόηχο της πλήρους απομόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι βυθισμένη στη φτώχεια. Μεγάλο μέρος των 26 εκατομμυρίων κατοίκων της υποφέρουν από υποσιτισμό. Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι επίσης οξύτατες, ειδικά για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται εκθέσεις του Human Rights Watch οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ στις αρχές. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης εκτεταμένες διακρίσεις στην βαθιά πατριαρχική κοινωνία της χώρας, με τη φήμη τους να εξαρτάται συχνά από το εάν θα υπακούσουν τους άνδρες της οικογένειας.

Σε αντίθεση πάντως με τον πατέρα και τον παππού του ο Κιμ έχει έχει φέρει τις γυναίκες της ζωής του στο προσκήνιο. Η αδελφή του, Κιμ Γιο Τζονγκ, έχει υψηλόβαθμη θέση στο Κομμουνιστικό Κόμμα και επιρροή στις αποφάσεις του. Η σύζυγός του τον συνοδεύει συχνά σε δημόσιες εμφανίσεις, όπως και η μικρότερη κόρη του.