Η πρώτη ημέρα του κινεζικού νέου έτους αρχίζει σήμερα 22 Ιανουαρίου και γιορτάζεται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας.

Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Οι οικογένειες συνήθως συγκεντρώνονται για ένα γεύμα και στα παιδιά δίνονται χρήματα σε ένα χονγκ μπάο ή κόκκινο φάκελο.
Τι αναφέρει ο θρύλος

Ο θρύλος, σύμφωνα με πληροφορίες από το sansimera.gr, αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου

Για παράδειγμα όσοι γεννηθούν το Έτος του Κουνελιού είναι ευγενικοί, αποφεύγουν τις συγκρούσεις, διατηρούν τον έλεγχο του εαυτού τους και είναι σε γενικές γραμμές συντηρητικών αντιλήψεων. Οι γυναίκες που γεννήθηκαν το Έτος του Κουνελιού είναι ευγενικές, κοινωνικές και στοχαστικές. Προσέχουν την δημόσια εικόνα τους και μισούν τη βία και τις αντιπαραθέσεις.
Τα χαρακτηριστικά της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Οικογενειακή γιορτή. Αναμένονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θυμίζει κάτι από την αμερικανική εορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day).
Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών (5 Φεβρουαρίου 2023). Μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.
Ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.
Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.
Το κέικ είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο.
Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι.

Οι επόμενοι εορτασμοί

2024: 10 Φεβρουαρίου (Έτος του Δράκου)
2025: 29 Ιανουαρίου (Έτος του Φιδιού)
2026: 17 Φεβρουαρίου (Έτος του Αλόγου)
2027: 12 Φεβρουαρίου (Έτος του Τράγου)
2028: 26 Ιανουαρίου (Έτος του Πιθήκου)
2029: 13 Φεβρουαρίου (Έτος Κόκορα)
2030: 3 Φεβρουαρίου (Έτος του Σκύλου)
2031: 23 Ιανουαρίου (Έτος του Γουρουνιού)
2032: 11 Φεβρουαρίου (Έτος του Αρουραίου)
Ο κινεζικός ζωδιακός κύκλος

Ο κινεζικός ζωδιακός κύκλος αποτελείται από 12 ζώα. Ένας θρύλος λέει ότι ο αυτοκράτορας του Νεφρίτη, μια ταοϊστική θεότητα και κυβερνήτης του ουρανού, κάλεσε όλα τα ζώα να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα δρόμου.

Τα πρώτα 12 θα αποτελούσαν μέρος του ζωδιακού κύκλου και της προσωπικής του φρουράς. Ο αρουραίος, το βόδι, η τίγρη, το κουνέλι, ο δράκος, το φίδι, το άλογο, η κατσίκα, η μαϊμού, ο κόκορας, ο σκύλος και το γουρούνι πέτυχαν.

Φέτος, ο λαγός είναι το ζώο που κυβερνά το 2023 και το στοιχείο του είναι το νερό.
Διάσημες προσωπικότητες που είναι λαγοί

Αν γεννηθήκατε το 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 ή 2023 είστε λαγός, όπως και ο Τζεφ Μπέζος, ο Λιονέλ Μέσι, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, η Εντίθ Πιάφ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ή ο πρόσφατα εκλιπών Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’.

Ο λαγός στο κινεζικό ωροσκόπιο είναι το πιο τυχερό ζώο. Στους περισσότερους πολιτισμούς, αποτελεί σύμβολο ευημερίας, αφθονίας και γονιμότητας. Στη μυθολογία των Αζτέκων, ωστόσο, συνδέεται με τη μέθη και την ασυδοσία.