Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εδώ και ένα 8μηνο, πλήττει πλέον καίρια και τις καταθέσεις μας. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το «χτύπημα» είναι το ισχυρότερο που έχουν υποστεί οι καταθέτες εδώ και πολλές 10ετίες. Ποιος είναι ο «εχθρός» των καταθέσεών μας; Προφανώς ο πληθωρισμός καθώς όσο υψηλότερα εκτινάσσεται, τόσο μικραίνει η αγοραστική δύναμη της αποταμίευσής μας. Ο πληθωρισμός δεν είναι ο υψηλότερος των τελευταίων ετών. Έχουμε περάσει και χειρότερες ημέρες στην Ελλάδα. Αυτό που είναι πρωτοφανές και καθιστά το χτύπημα στις καταθέσεις μας το ισχυρότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια είναι το επιτόκιο.

Ο πληθωρισμός «τρώει» τις καταθέσεις μας και το επιτόκιο της Τράπεζας αναπληρώνει ένα μέρος της ζημιάς ή –όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις στην σύγχρονη ιστορία- και το όλον. Στην παρούσα συγκυρία όμως, το επιτόκιο είναι μηδενικό. Άρα, ο πληθωρισμός «ροκανίζει» την κατάθεση και αναπλήρωση δεν υπάρχει από πουθενά. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό και στο επιτόκιο της τραπεζικής κατάθεσης. Ιδού και τα στοιχεία:

  1. Ο πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο, εκτινάχθηκε στο 7,2%. Για τον Μάρτιο θα φτάσει κοντά στο 8% καθώς όπως λέει και ο υπουργός Οικονομικών, κάθε 10% αύξηση στο φυσικό αέριο, προκαλεί επιβάρυνση 0,2% στον πληθωρισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι ανατιμήσεις στα καύσιμα ή στα τρόφιμα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο μέσος πληθωρισμός της χρονιάς. Αυτός εκτιμάται ότι θα κλείσει στο καλύτερο πλέον σενάριο περίπου στο 5-5%, ενώ στο χειρότερο σενάριο θα κλείσει στο 7%. Άρα, σε μια κατάθεση της τάξεως των 10.000 ευρώ, η ζημιά μπορεί να φτάσει και στα 700 ευρώ (ή περίπου 70 ευρώ ανά 1000 ευρώ κατάθεσης).
  2. Το επιτόκιο των καταθέσεων είναι σήμερα ουσιαστικά μηδενικό ακόμη και στις προθεσμιακές καταθέσεις. Άρα, τίποτα δεν αναπληρώνεται από τη ζημιά που κάνει ο πληθωρισμός. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Όταν για παράδειγμα, το 1996 και το 1993 είχαμε πληθωρισμό της τάξεως του 7-8%, το επιτόκιο των καταθέσεων ήταν στο 10-11%. Άρα, το επιτόκιο όχι μόνο αναπλήρωνε τις απώλειες αλλά εξασφάλιζε και ένα κέρδος.