Το bitcoin έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του για το 2022, καταγράφοντας απώλειες μεγαλύτερες του 50% σε σχέση με το υψηλό όλων των εποχών.

Το κρυπτονόμισμα κατέρρευσε κάτω από τα $33.000 το πρωί της Δευτέρας για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του CoinMarketCap.
Η πτώση της τιμής του bitcoin έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης κατάρρευσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει απωλέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Το Ethereum αντικατοπτρίζει την κατάρρευση του bitcoin, που αντιστοιχεί στην πτώση της τιμής του κατά 13% από την περασμένη εβδομάδα, ενώ ορισμένα άλλα κορυφαία κρυπτονομίσματα τα πήγαν ακόμη χειρότερα. Το Solana υποχώρησε περισσότερο από 16% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το Terra υποχώρησε περισσότερο από 25%, σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο Independent.

«Η ανησυχία τώρα για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων είναι πότε θα τελειώσει η πτώση», δήλωσε ο Simon Peters, αναλυτής αγοράς κρυπτονομισμάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών eToro. «Η αγορά βρίσκεται παγιδευμένη στις ευρύτερες αντιξοότητες των επενδυτικών αγορών που παλεύουν να αποφασίσουν πού βρίσκονται τα άνετα επίπεδα στον απόηχο των αυξήσεων των επιτοκίων που έχουν σχεδιαστεί για να καταπνίξουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό σε όλο τον δυτικό κόσμο».

Ένας δείκτης του κλίματος της αγοράς δείχνει ότι οι έμποροι και οι επενδυτές bitcoin βιώνουν «ακραίο φόβο» ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών.

Ο δείκτης Crypto Fear and Greed Index, ο οποίος αναλύει δεδομένα ανταλλαγής και διαδικτυακές τάσεις για να αξιολογήσει το συνολικό κλίμα της αγοράς, βρίσκεται επί του παρόντος στο «11», σημειώνοντας το χαμηλότερο σημείο του από πέρυσι.

Η κατάρρευση του bitcoin σηματοδοτεί μια από τις χειρότερες πτώσεις των τιμών του τα τελευταία χρόνια, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας πιο μακροπρόθεσμης bear market εάν δεν φτάσει σύντομα στο ελάχιστο επίπεδο.

Παρατηρητές της αγοράς έχουν επισημάνει τα 30.000 δολάρια ως βασικό επίπεδο υποστήριξης, έχοντας προηγουμένως ανακάμψει από αυτό το σημείο αρκετές φορές το 2021 προτού προχωρήσει στο ρεκόρ. Μια πτώση μόλις 10% θα επαναφέρει το bitcoin σε αυτό το επίπεδο.