Στα καυσόξυλα έχουν στραφεί πολλοί καταναλωτές, ενόψει του δύσκολου χειμώνα λόγω ενεργειακής κρίσης που προμηνύεται, με επαγγελματίες του χώρου να προειδοποιούν για κίνδυνο έλλειψης αποθεμάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει ήδη έλλειψη καυσόξυλων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην ικανοποιηθεί το σύνολο των αναγκών των καταναλωτών, καθώς πολλοί θα επιλέξουν για φέτος ξυλόσομπες και τζάκια ως μέσο θέρμανσης.
Οι πολλαπλάσιες παραγγελίες, στερεύουν την αγορά με τους εμπόρους να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν όλους τους καταναλωτές αφού οι αποθήκες κινδυνεύουν να αδειάσουν, λόγω της μικρής φετινής παραγωγής και της μηδενικής εισαγωγής από γειτονικές χώρες.

Την ίδια στιγμή, η αυξημένη ζήτηση έχει διπλασιάσει τις τιμές, που στα καυσόξυλα κυμαίνονται από 130 ευρώ το κυβικό για οξυά και 140 για βελανιδιά, ενώ φέτος η τιμή στο πέλετ αγγίζει τα 700 ευρώ ο τόνος από 250 που ήταν πέρυσι.

Στον Τροπαιούχο Φλώρινας, που ήδη η θερμοκρασία είναι χαμηλή, η διάθεση καυσόξυλων, που δικαιούται δωρεάν κάθε κάτοικος μόλις ξεκίνησε, αλλά η ποσότητα -όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι- είναι η μισή από αυτή, που καταναλώνει ένα νοικοκυριό σε έξι μήνες. Μάταια, όπως λένε, αναζητούν καυσόξυλα στην αγορά για να έχουν επάρκεια.