Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν μια μέρα χωρίς καφέ.

Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων και έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων.

Το συγκεκριμένο ρόφημα, πέρα από καφεΐνη, έχει αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και λιπαρά οξέα, που αποτελούν ουσίες με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Για τους λάτρεις του καφέ που νιώθουν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εάν δεν πιούν έστω και μια… γουλιά, ακολουθούν πέντε μεγάλα «συν» που ίσως δεν γνώριζαν.

Συμβάλλει στη μακροζωία

Μία από τις μελέτες που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Circulation” διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν από μία έως πέντε κούπες καφέ την ημέρα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν ελάχιστα ή δεν πίνουν καθόλου.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές πιστεύουν πως εάν ένα άτομο πίνει από ένα μέχρι τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, ο κίνδυνος να πεθάνει μειώνεται κατά 15%.

Βελτιώνει τη διάθεσή μας

Το γεγονός πως αφού πιείτε λίγο καφέ συχνά νιώθετε καλύτερα, έχει μια λογική εξήγηση. Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη βελτιώνει τη διάθεση. Τα αποτελέσματα έρευνας που κυκλοφόρησαν στο “Archives of Internal Medicine” έχουν ενδιαφέρον.

Μια ομάδα ερευνητών από το Χάρβαρντ που εξέτασε πάνω από 50.000 μεσήλικες γυναίκες, συμπέρανε πως εκείνες που πίνουν περισσότερο καφέ είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Σε μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Affective Disorders”, επιστήμονες που μελέτησαν περισσότερα από 80.000 άτομα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συχνή και ήπια κατανάλωση καφεΐνης μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες.

Ωστόσο, άλλες μελέτες συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ (περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα) με την κατάθλιψη, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν.

Θωρακίζει έναντι της νόσου Πάρκινσον

Σύμφωνα με το διεθνές Ίδρυμα για το Πάρκινσον, η κατανάλωση καφέ προστατεύει απέναντι στην εκδήλωση της νόσου του Πάρκινσον.

Πολλές μελέτες που χρονολογούνται από το μακρινό 1968 συνηγορούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Νεότερες μελέτες υποστηρίζουν πως η καφεΐνη και τα λιπαρά οξέα στον καφέ προστατεύουν τους νευρώνες του εγκεφάλου κόντρα στο Πάρκινσον, που ουσιαστικά είναι μια εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ενισχύει τις επιδόσεις μας

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι που ασχολούνται με αθλητές, ισχυρίζονται ότι ο καφές είναι ένα από τα αγαπημένα τους ροφήματα καθώς βελτιώνει την απόδοσή τους.

Μάλιστα, η καφεΐνη χρησιμοποιείται έτσι και σαν βοήθημα εγκεκριμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Επίσης, η καφεΐνη βοηθά στην αύξηση της ταχύτητας, της δύναμης και της ακρίβειας σε ορισμένα αθλήματα.

Όταν απολαμβάνετε τον καφέ σας πριν αθληθείτε, διεγείρεται το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και εκκρίνει αδρεναλίνη που δίνει περισσότερη ενέργεια, ενώ μειώνει επίσης τους υποδοχείς του πόνου καθιστώντας δυνατή την καύση περισσότερου λίπους.

Μελετώντας πλήθος ερευνών, επιστήμονες συμπέραναν πως η καφεΐνη αυξάνει την αποδοτικότητα κατά την άσκηση σε ποσοστό 11,2%.

Προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ, ενδέχεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ.

Σε μια μελέτη αναφέρεται μάλιστα ότι τρωκτικά με Αλτσχάιμερ στα οποία δόθηκε καφές, ήταν πιο προστατευμένα από απώλεια μνήμης και μάλιστα φάνηκε να αντιστρέφονται ορισμένες από τις επιπτώσεις της πάθησης.

Πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε

Η καφεΐνη είναι ένα γνωστό διεγερτικό και πολλά από τα οφέλη του καφέ προέρχονται ακριβώς από αυτήν την ουσία.

Η καφεΐνη μας βοηθά να ξυπνήσουμε, μας δίνει περισσότερη ενέργεια, βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας και μας βοηθά να ασκούμαστε περισσότερη ώρα και με πιο εντατικούς ρυθμούς. Ακόμη κάνει καλό στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στο συκώτι και στην ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με το “Dietary Guidelines for Americans”, περίπου 400 mg καφεΐνης ημερησίως, ή αλλιώς τέσσερις κούπες καφέ, θεωρούνται ιδανικά, όμως οι έγκυες γυναίκες καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πρώτα.