Μπροστά σε μία νέα πρόκληση που όπως εκτιμάται θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά κερδοφόρο περιβάλλον βρίσκεται η Ευρώπη, με την υιοθέτηση της βιομετατροπής του κατεργασμένου άχυρου σε αιθανόλη.

Το βήμα αυτό, έρχεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας που γίνεται για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η Clariant AG, ελβετική βιομηχανία χημικών, μόλις άνοιξε μία εγκατάσταση στη Ρουμανία για την παραγωγή λεγόμενων προηγμένων βιοκαυσίμων, τα οποία χρησιμοποιούν γεωργικά απόβλητα ή μη βρώσιμες καλλιέργειες για την παραγωγή καυσίμων που μπορούν να αναμειχθούν σε βενζίνη και ντίζελ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η λεγόμενη αιθανόλη πρώτης γενιάς που κυκλοφορεί σήμερα παρασκευάζεται από τρόφιμα όπως η ζάχαρη ή το καλαμπόκι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Clariant AG, Conrad Keijzer, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης πως ηεξοικονόμηση άνθρακα από τη νέα προσέγγιση θα καταστήσει την αιθανόλη πιο κερδοφόρα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες διαδικασίες.

 «Αναμένουμε διπλή τιμή σε σχέση με την πρώτη γενιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τεχνολογία της Clariant θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε χημικά και αεροπορία. «Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα λύσης κυκλικής οικονομίας», δήλωσε ο Keijzer.

Η Clariant δημιούργησε το εργοστάσιο κυρίως για να προωθήσει την τεχνολογία του. Ωστόσο, τώρα επιθυμεί να παραχωρήσει άδεια σε άλλες εταιρείες.