“Καμίνι” θυμίζει η Ελλάδα εδώ και 9 ημέρες με το νέο κύμα καύσωνα να οδηγεί τον υδράργυρο μέχρι και τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής οδηγούμαστε σε όλο τον πλανήτη σε αύξηση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον καθώς επίσης και στην αύξηση της συχνότητας αλλά και της διάρκειας του κύματος του καύσωνα κατά τους θερινούς μήνες.

Έτσι, η αφόρητη ζέστη θα εξακολουθήσει να επικρατεί και την Παρασκευή, ενώ από το Σάββατο θα αρχίσει η πτώση των θερμοκρασιών.

Ο Γιάννης Καλλιάνος μίλησε την Τετάρτη στο Sputnik για τον καύσωνα αυτών των ημερών και τις περιοχές που θα επηρεάσει. Συγκεκριμένα είπε πως κύματα αυξημένης ζέστης θα μας ταλαιπωρήσουν σε όλη την Ελλάδα από τις 30.6.2021 έως και την Παρασκευή 2.7.21.

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος σήμερα Πέμπτη

Συγκεκριμένα οι θερμοκρασίες θα έχουν ως εξής:

Νομός Αττικής: 41°C-42°C, με μικρή πιθανότητα για τοπικά 43°C

Νομός Θεσσαλονίκης: Στα ανατολικά τμήματα 41°C

Νομός Λάρισας: 42°C-43°C

Νομός Τρικάλων: 40°C-41°C

Νομός Καρδίτσας: 42°C

Νομός Μαγνησίας: 43°C

Νομός Φθιώτιδας: 43°C-44°C

Νομός Βοιωτίας: 42°C-43°C

Νομός Εύβοιας: 42°C-43°C, στα κεντρικά τμήματα

Νομός Κορινθίας: 41°C-42°C

Νομός Αργολίδας: 42°C-43°C

Νομός Αρκαδίας: Στα ανατολικά τμήματα 41°C-42°C

Νομός Μεσσηνίας: 41°C-42°C

Νομός Λακωνίας: 43°C-44°C

Νομός Ηρακλείου, στην Κρήτη: 40°C, στα νότια 41°C-42°C

Νομός Λασιθίου: 41°C-42°C

Να σημειωθεί πως στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας στις οποίες δεν φθάνει η θαλάσσια αύρα παρατηρούνται και αυτήν τη φορά οι μέγιστες θερμοκρασίες. Τέτοιες περιοχές είναι τα πεδινά της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με αντιπροσωπευτικές πόλεις τις Σέρρες, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, το Αγρίνιο, τη Θήβα, τον Πύργο, τη Σπάρτη και το Άργος.

Πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή

Την Παρασκευή θα πέσει λίγο η θερμοκρασία, στα κεντρικά και νότια της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της περιοχής της Αττικής όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 39°C με 40°C.

Από το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές τις χώρας ο υδράργυρος θα φτάνει τους 35-36 βαθμούς Κελσίου κατά τις μέγιστες τιμές.

Από Δευτέρα-Τρίτη, «φαίνεται να ξανανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία, αλλά δεν ξέρει κανείς αν θα φτάσουμε σε επίπεδα καύσωνα ή αν θα είναι απλά μια μικρή άνοδος» αναφέρει ο έγκριτος μετεωρολόγος.

Παρατεταμένος καύσωνας και κίνδυνος πυρκαγιών

Ο έγκριτος μετεωρολόγος επανέφερε στην μνήμη μας πως με ανάλογες θερμοκρασίες εκδηλώθηκε η φωτιά στο Μάτι. Συγκεκριμένα είπε: «Εκείνες τις ημέρες της πυρκαγιάς στο Μάτι είχαμε 40άρια στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής, αλλά και έναν πολύ ισχυρό δυτικό άνεμο, που έφτανε τα 9 με 10 μποφόρ τότε».

Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 5 με 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ

«Λόγω του παρελθόντος και της κατάστασης που είχαμε βιώσει εκείνη την περίοδο, εκφράζω την αγωνία μου, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς δηλαδή, θα είναι δύσκολη περίπτωση όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα» δήλωσε ο Γιάννης Καλλιάνος την Τετάρτη.

Ο καιρός το Σάββατο

Στα ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στις Σποράδες και τη Χαλκιδική και τις μεσημβρινές στα ορεινά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα αργά αναμένεται να σταματήσουν.