Ολες οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έμοιαζαν να έχουν ολοκληρωθεί το πρωί της Κυριακής.
Η σορός του έκπτωτου μονάρχη θα φύγει από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη Αθηνών, περίπου στις 5:45.
Από τις 06:00 έως και τις 10:30, όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής. Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στη Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.
Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και γύρω στη 1:00 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι, όπου θα τελεστεί τρισάγιο στον Ναό της Αναστάσεως


Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή του τέως δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του.
Αργότερα, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Φορτηγά, μπουλντόζες και συνεργεία καθαρισμού εργάζονταν εδώ και ημέρες με αμείωτο ρυθμό στο Τατόι. Κορμοί καμένων δέντρων και κλαδιά απομακρύνθηκαν, ενώ ο χώρος στο σημείο ταφής καθαρίστηκε από σκουπίδια και άλλα υλικά.
Οι εργασίες εστίασαν περιμετρικά του Ναού της Αναστάσεως και του μαυσωλείου, ενώ νωρίς το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση γύρω από το μνήμα.
Οι 187 καλεσμένοι
Οι καλεσμένοι, οι οποίοι θα μπορούν να εισέλθουν στη Μητρόπολη αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση, ανήλθαν στους 187, μετέδωσε η ΕΡΤ.
Πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη και περίπου 60 προσκεκλημένους από το εσωτερικό, μεταξύ των οποίων στενοί φίλοι του τέως βασιλιά, πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα βρεθεί στην Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα η αδελφή του Κωνσταντίνου και επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία.
Η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, και ο πρίγκιπας διάδοχος, Φρέντερικ, η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον με τη σύζυγό του, επίσης αναμενόταν να δώσουν το «παρών» στην κηδεία.
Στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθούν ακόμη, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας και ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών.
Το βρετανικό στέμμα θα εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Αννα, κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ.
Οι περισσότεροι «γαλαζοαίματοι» της Ευρώπης που έλαβαν πρόσκληση, μεταξύ των οποίων συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας του εκλιπόντος, είχαν αρχίσει να φθάνουν στην Αθήνα ήδη από το Σάββατο.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναβάθμιση της εκπροσώπησής της στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς, πλην της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το «παρών» θα δώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος


Οι θέσεις σύμφωνα με το πρωτόκολλο
Οι καλεσμένοι από τους βασιλικούς οίκους –μεταξύ των οποίων βασιλείς εν ενεργεία, διάδοχοι και πρίγκιπες– θα καθίσουν σε συγκεκριμένη θέση μέσα στην εκκλησία, ανάλογα με το πρωτόκολλο, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, στην πρώτη σειρά θα βρίσκεται η οικογένεια του εκλιπόντος – σύζυγος, παιδιά , βασιλομήτωρ Σοφία της Ισπανίας και πριγκίπισσά Ειρήνη (αδερφές).
Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών, δηλαδή τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος με την Καρολίνα του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος.
Ιεραρχικά, πίσω από τους νυν θα βρίσκονται οι πρώην βασιλείς, ενώ θα ακολουθούν οι διάδοχοι των θρόνων.
«Φρούριο» η Αθήνα
Χίλιοι αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός τη Δευτέρα, ενώ πέντε drones και δύο ελικόπτερα θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια της τελετής στη Μητρόπολη, αλλά και της διαδρομής μέχρι το Τατόϊ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι είναι: ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής, ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.
Στο Τατόι, το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας», καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», καθώς και στα ξενοδοχεία όπου θα διαμείνουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό.
«Ουσιαστικά, για την αστυνομία τα μέτρα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχουν ξεκινήσει από χθες, καθώς κάποιοι από τους επίσημους προσκεκλημένους βρίσκονται ήδη στη χώρα μας.
Οι αφίξεις των περισσοτέρων θα πραγματοποιηθούν σήμερα Κυριακή και θα διαμείνουν σε κεντρικά ξενοδοχεία στην Αθήνα.
Αστυνομικοί βρίσκονται στα ξενοδοχεία που θα διαμείνουν οι επίσημοι, αλλά και απλωμένοι στην περιοχή γύρω από τη Μητρόπολη, καθώς και στο Τατόι», εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου μιλώντας στο MEGA.
«Πληροφορία για μαζική μετακίνηση δεν έχει έρθει στην ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο η Αστυνομία έχει σχέδιο και γι΄αυτό, με τον έλεγχο από την τροχαία σε σημείο πριν από την πλατεία Συντάγματος


Σε αυτή την περίπτωση θα πηγαίνουν στον ναό για το λαϊκό προσκύνημα και στη συνέχεια θα απομακρύνονται από το σημείο», προσέθεσε.
Οσον αφορά στο Τατόι και στα μέτρα ασφαλείας, η κυρία Δημογλίδου επεσήμανε πως «στο Τατόι θα διατεθούν πάνω από 150 αστυνομικοί μόνο για την περιοχή αυτή.
Επίσης, είμαστε σε επικοινωνία με την οικογένεια, για το εάν θα επιτραπεί η είσοδος τελικά στους πολίτες να προσεγγίσουν τον χώρο ταφής.
Αυτό θα το γνωρίζουμε σήμερα, προκειμένου να γνωρίζει ο κόσμος για να μην ταλαιπωρηθεί». «Αναφορικά με τον χώρο στο Τατόι, που είναι αχανής, θα υπάρχουν και τα drones της ΕΛ.ΑΣ., για να μπορούμε να ελέγξουμε τον μεγαλύτερο χώρο. Από σήμερα έχει αποστειρωθεί ο χώρος, δεν θα προσεγγίζουν πολίτες, για να διασφαλίζεται και η ασφάλεια των προσκεκλημένων», κατέληξε.
Πηγή: Protagon.gr
Δείτε βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=i3CY-IC1FTw