Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Σελήνη με σχεδιασμό για μόνιμη εγκατάσταση στο φυσικό μας δορυφόρο και παρόμοιος σχεδιασμός υπάρχει και για τον Άρη. Οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι θα γίνουν σε δύο χρόνια ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας ή τις αρχές τις επόμενης αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Για να μπορέσει όμως η αποίκηση σε άλλους κόσμους και γενικότερα η κατάκτηση του Διαστήματος από την ανθρωπότητα να έχει επιτυχία θα πρέπει ανάμεσα στα άλλα προβλήματα που καλούμαστε να ξεπεράσουμε να βρούμε και ένα τρόπο έτσι ώστε όσοι ταξιδεύουν για αρκετό καιρό στο Διάστημα και όσοι ζουν σε άλλους κόσμους μακριά από τη Γη να τρέφονται όσο το δυνατόν πιο σωστά.

Η παραγωγή φρέσκων τροφίμων σε εξωγήινες συνθήκες είτε αυτές είναι στο Διάστημα είτε στην επιφάνεια δορυφόρων και πλανητών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την υγεία των ανθρώπων και την ομαλότερη διαβίωση του σε εξωγήινες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό το πλήρωμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού πραγματοποίησε πετυχημένα πειράματα καλλιέργειας τροφίμων

Όπως έκανε γνωστό η διαστημική υπηρεσία της Κίνας στο διαστημικό σταθμό της χώρας καλλιεργήθηκαν με επιτυχία μαρούλια, ντοματίνια και κρεμμύδια. Το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών της Κίνας καλλιέργησε στη Γη τα είδη των φυτών που καλλιεργήθηκαν στον διαστημικό σταθμό για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις και να εντοπιστούν οι διαφορές που υπάρχουν στη καλλιέργεια τροφίμων σε διαστημικές συνθήκες σε σχέση με την καλλιέργεια στο γήινο περιβάλλον ώστε να αναπτυχθούν μέθοδοι ή ποικιλίες φυτών που να επιτρέπουν την πιο αποδοτική από όλες τις απόψεις (σοδειά, ποιότητα, γεύση, υφή, θρεπτικά συστατικά κ.α.) καλλιέργεια τροφίμων.

«Αυτό το σύστημα καλλιέργειας λαχανικών αποτελεί βασικό μέρος ολόκληρου του Συστήματος Περιβαλλοντικού Ελέγχου και Υποστήριξης Ζωής (ECLSS) που αναπτύσσουμε και χρησιμοποιείται στο Διάστημα για την επαλήθευση των σχετικών τεχνολογιών. Στο μέλλον, θα επικεντρωθούμε στην ταχεία και μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια. Το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί στο πεδίο της εξερεύνησης του Διαστήματος συμπεριλαμβανομένων των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και στον Άρη. Ως βασικό μέρος του ECLSS, τα φυτά που αναπτύσσονται από το σύστημα καλλιέργειας μπορούν να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα για να παράγουν οξυγόνο με τη φωτοσύνθεση και στη συνέχεια να αναγεννήσουν και να καθαρίσουν το νερό» αναφέρει ο Γιάνγκ Ρένζε ερευνητής σε το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών της Κίνας.
Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=OchDni70yIQ