Βγήκαν τα μαχαίρια με το… καλημέρα στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος δεν επήλθε συμφωνία στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Στο μόνο που συμφώνησαν είναι οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν 5 Δεκεμβρίου και ο β’ γύρος στις 12/12.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή θύμισε κάτι από τα παλιά – έστω χωρίς τη λάμψη της εξουσίας. Αντεγκλήσεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, συντροφικά μαχαιρώματα και καταγγελίες.

Στην αίθουσα του Κάραβελ ακούστηκαν βαριές κουβέντες: Από φωνές περί «διαδικαστικού πραξικοπήματος από την Γεννηματά, προκειμένου να αποκλειστεί ο Καστανίδης» και καταγγελίες ότι ψήφισαν ακόμη και αστυνομικοί των βουλευτών, μέχρι αιτιάσεις ότι οι ευρωβουλευτές χρωστούν στο κόμμα δεκάδες χιλιάδες ευρώ ή για «ανίερες συμμαχίες για να πετάξουν τη Φώφη εκτός β’ γύρου».

Το σκηνικό στην ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, αποκαλύπτει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εμφιλοχωρούντων τάσεων, τις προσωπικές φιλοδοξίες, που σίγουρα πληγώνουν ένα κόμμα που φιλοδοξεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο από τα σημερινά ποσοστά του.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, λένε. Ο προσεκτικός παρατηρητής θα έβλεπε χθες στο Κάραβελ τον διχασμό μόνο και μόνο από την διάταξη όπως την έβλεπε κανείς μπαίνοντας στην αίθουσα: Δεξιά από το πάνελ, είχαν τοποθετηθεί οι υποστηρικτές Λοβέρδου, στη μέση του Ανδρουλάκη και αριστερά της Γεννηματά.

Γεννηματά: Οσοι «λοξοδρομούν» δεξιά ή αριστερά μας οδηγούν σε διάσπαση

Τη συνεδρίαση άνοιξε η Φώφη Γεννηματά. Αφήνοντας αιχμές για συνυποψηφίους της, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, η κ. Γεννηματά επέσεισε τον κίνδυνο να «θολώσει» η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, που με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015 και να επέλθει ρήξη και διάσπαση. «Ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικές, αποτελούν εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Αν μετακινηθούμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, ο διχασμός και η διάσπαση θα είναι η χαριστική βολή. Θα έχουμε παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων μας που το επιδιώκουν», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Ανδρουλάκης: Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την παράταξη

Ακολούθησε ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έκανε έκκληση να μην ανέβουν οι τόνοι, ώστε να μην οδηγηθούν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σε μια πολωμένη εσωκομματική διαδικασία. Ο υποψήφιος για την ηγεσία, είπε μεταξύ άλλων: «Το 2017 έχασα και το χάρηκα» και προειδοποίησε ότι «δεν θα μας στερήσετε τη γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας. Θα τη διαφυλάξουμε». Με αφορμή όσα είπε η Φώφη Γεννηματά για κάποιους που «κοιτάζουν» δεξιά ή αριστερά, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπονοούμενα.

Καστανίδης: Δεν υπάρχει πιθανότητα να συγκυβερνήσουμε με τη Δεξιά

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Χάρης Καστανίδης που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέλημα όλων πρέπει να είναι η ενότητα και πως δεν είναι καλός σύμβουλος ο εκνευρισμός, ούτε ο διχαστικός λόγος και πρότεινε η ανακήρυξη των υποψηφίων να μην βασίζεται μόνο στο μητρώο μελών

Ο κ. Καστανίδης ισχυρίστηκε πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατέστρεψε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας και αυτόνομης πολιτικής χωρίς εξάρτηση από μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με την δεξιά, με την οποία έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, ούτε με την ριζοσπαστική αριστερά, αν σε αποκαλέσουν γερμανοτσολιά θα πρέπει να ντρέπονται να ζητούν συνεργασία με γερμανοτσολιάδες», τόνισε.

Λοβέρδος: Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ -Φτάνουν πια τα βαφτίσια

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «αποτυχία» τα ποσοστά που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής. Επανέλαβε τις θέσεις του για: επιστροφή του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, με σύμβολό τον ήλιο, χρώμα το πράσινο και καθήκον την Πράσινη Επανάσταση. «Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια!», τόνισε και σε σχέση με την εσωκομματική δημοκρατία, δεσμεύτηκε πως όλα θα γίνουν από την αρχή κι από τη βάση, χωρίς κανένα κομματικό όργανο μη αιρετό

Μίλησε για συλλογικότητα με τρεις αντιπροέδρους και δεσμεύτηκε πως αν εκλεγεί θα τιμήσει και θα συνεργαστεί με όλους τους προηγούμενους προέδρους.

Το κλίμα ήταν βαρύ, με κύριο σημείο τριβής το μητρώο στελεχών και αρκούσε μια σπίθα για να ανάψει η πυρκαγιά.

Την πρώτη αφορμή την έδωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Χωρίς να κάνει ευθεία ονομαστική αναφορά στον Ν. Ανδρουλάκη και στην Εύα Καϊλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατηγόρησε τα μέλη της ευρωομάδας του ΚΙΝΑΛ (ουσιαστικά τους δύο προαναφερθέντες) ότι χρωστούν στο κόμμα συνδρομές 80 μηνών. Πρόκειται για ένα ποσό περί τις 58.000 ευρώ έκαστος. 

Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση. Μέλη της ΚΕ προσκείμενα στον Ν. Ανδρουλάκη αντέδρασαν λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται λειτουργικά να γίνει, καθώς δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. «Πρόκειται για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος» έλεγαν, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει η Λεπέν λόγω αντίστοιχης πρακτικής.

Οι ίδιες πηγές, εξηγούσαν ότι συνεισφέρουν σε δράσεις του κόμματος, κάτι που επιτρέπεται, ενώ εξακολουθούν την πρακτική που ίσχυε και πριν το 2014.

Τις απόψεις αυτές επιβεβαίωσε και ο διευθυντής Οικονομικού του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Σαλαγιάννης, παρεμβαίνοντας την ώρα που μιλούσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Βασίλη, πες τα όλα, μην λες τα μισά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλαγιάννης. Σε συνομιλία που είχε το iefimerida μαζί του, ο κ. Σαλαγιάννης ανέφερε ότι ο κ. Κεγκέρογλου πριν από έξι περίπου μήνες είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος κ. Σαλαγιάννης επικοινώνησε με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, οι οποίοι του ανέφεραν τα θεσμικά προβλήματα, συνοδεύοντας μάλιστα τις απαντήσεις τους με νομική γνωμάτευση που συνηγορούσε στην τυπική αδυναμία να συνεισφέρουν οικονομικά απευθείας στο κόμμα. Ο Νίκος Σαλαγιάννης μετέφερε την επιστολή και τη νομική επιχειρηματολογία στον κ. Κεγκέρογλου, προκειμένου να ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Είπε μάλιστα ότι οι ευρωβουλευτές είναι πρόθυμοι να συναντηθούν μαζί του και να του εξηγήσουν τι ακριβώς ισχύει με τα θέματα αυτά την Ευρωβουλή.

Η αναφορά Κεγκέρογλου προκάλεσε αντιδράσεις καθώς η πλευρά Ανδρουλάκη και Λοβέρδου, εκτίμησε ότι το χτύπημα αυτό έγινε με την καθοδήγηση Γεννηματά, κάτι που απέρριπταν κύκλοι προσκείμενοι στην  πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για προσωπική πρωτοβουλία του Β. Κεγκέρογλου.  «Ντροπή σου που ρίχνεις τόσο το επίπεδο, δεν μπορείς να εργαλειοποιείς τέτοια ζητήματα» φώναξε η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία -παρότι στηρίζει Ανδρέα Λοβέρδο – εξεμάνη για την επίθεση κατά Ανδρουλάκη σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα , ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «χτύπημα κάτω από τη ζώνη».

Το δεύτερο μέτωπο άνοιξε, όπως ήταν αναμενόμενο, με το μητρώο στελεχών του Κινήματος Αλλαγής και την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων