Για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση στο Αιγαίο, αναφορικά με απανωτές απόπειρες φουσκωτών να μεταφέρουν μετανάστες στα ελληνικά νησιά, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Τουρκίας για κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα ενόψει καλοκαιριού.
Ειδικότερα, το λιμενικό χρειάστηκε να επέμβει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, προκειμένου να αποτρέψει φουσκωτά με περίπου 140 μετανάστες να προσεγγίσουν Λέσβο, Χίο και Σάμο. Κανένα από αυτά τα φουσκωτά δεν πέρασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν την τουρκική ακτοφυλακή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι σημερινές απόπειρες έρχονται σε συνέχεια αυτών της Δευτέρας 23 Μαΐου, όταν το λιμενικό απέτρεψε εννέα σκάφη με τουλάχιστον 600 μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να φτάσουν σε ελληνικές ακτές. Πέντε ιστιοφόρα με περισσότερα από 450 άτομα ακινητοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Χίου και Σάμου και άλλα τέσσερα με 150 επιβαίνοντες ακινητοποιήθηκαν ανοιχτά της Σάμου.
https://www.ethnos.gr