Τεταμένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με τη διεθνή ανησυχία πως το Ιράν θα προχωρήσει σε επίθεση στο Ισραήλ να κλιμακώνεται.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ και οι ΗΠΑ αναμένουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν. Μάλιστα δημοσίευμα της Wall Street Journal, κάνει λόγο για επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως την Παρασκευή εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον ισραηλινών θέσεων, σε ανταπόδοση ισραηλινών πληγμάτων που έγιναν στον νότιο Λίβανο. Από την πλευρά τους οι IDF ανακοίνωσαν πως εντόπισαν «περίπου 40 εκτοξεύσεις» από τη λιβανική επικράτεια, διαβεβαιώνοντας πως ορισμένες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν και ότι δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός. Νωρίτερα την ίδια ημέρα αναχαίτισαν δυο drones φορτωμένα εκρηκτικά, που όπως υποστηρίζουν εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, αναμένει το Ιράν να περάσει στη δράση «σύντομα» και ήδη έχουν σταλεί περισσότερα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, προκειμένου το Ισραήλ να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επίθεσης από την Τεχεράνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές του Ιράν για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ ωστόσο, καλεί την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.


Τζο Μπάιντεν σε Ιράν: «Μην το κάνετε»
«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω (η επίθεση) να είναι σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν. «Μην το κάνετε», σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ενώ τέλος, ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει το Ισραήλ. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει», κατέληξε.

Σημειώνεται πως το Ιράν έχει ορκιστεί να επιτεθεί στο Ισραήλ μετά την αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας, από την οποία σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί. Συγκεκριμένα, έχει υποσχεθεί αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του την 1η Απριλίου.

Από την αεροπορική αυτή επιδρομή, σκοτώθηκε -μεταξύ άλλων- ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερος διοικητής των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν. Το χτύπημα ήταν μέρος ενός μοτίβου κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ταξιδιωτικoί περιορισμοί υπό τον φόβο σύρραξης Ισραήλ – Ιράν
Μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανακοίνωσαν η Ινδία και η Βρετανία, υπό τον φόβο μιας ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή και αντιποίνων της Τεχεράνης για τον ισραηλινό βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Η Βρετανία συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη λόγω της «πιθανότητας επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν». Στην τελευταία ενημέρωσή του, το βρετανικό ΥΠΕΞ συμβουλεύει να μην πραγματοποιηθούν «όλα τα ταξίδια» στο βόρειο Ισραήλ, τη Γάζα, τις περιοχές κοντά στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη – εξαιρουμένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Συνιστά επίσης να μην πραγματοποιηθούν «όλα τα ταξίδια εκτός από τα απαραίτητα» στο υπόλοιπο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ανταποκρινόμενη στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τελ Αβίβ και Τεχεράνης, η Ινδία εφάρμοσε ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της που σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ιράν και το Ισραήλ. «Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, συνιστάται σε όλους τους Ινδούς να μην ταξιδέψουν στο Ιράν ή το Ισραήλ μέχρι νεωτέρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ινδίας. «Όλοι όσοι διαμένουν επί του παρόντος στο Ιράν ή το Ισραήλ καλούνται να επικοινωνήσουν με τις ινδικές πρεσβείες εκεί και να εγγραφούν. Τους παροτρύνεται επίσης να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή για την ασφάλειά τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters / AFP