Υλικά

  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 κιλό σπάλα μοσχαρίσια, σε μικρές μερίδες ίδιου πάχους
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 250 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • ·  200 γρ. χυμό ντομάτας
  • ·  200 ml ζεστό ζωμό κρέατος (από κύβο)
  • ·  αλάτι, μαύρο πιπέρι

·        Για το ρύζι

  • ·  300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • ·  2 κουτ. Σούπας βούτυρο

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με βαριά μεταλλική βάση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το μοσχαράκι σε δόσεις, απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει καλά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα καρότα συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1΄-2΄ μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το μπαχάρι, το θυμάρι, τη ζάχαρη, όλη την ντομάτα, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 30΄ μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να συμπυκνωθεί η σάλτσα του. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού ανά διαστήματα και προσθέτουμε επιπλέον καυτό νερό ή ζωμό αν χρειαστεί.

Για το ρύζι Μισή ώρα προτού γίνει το μοσχαράκι βράζουμε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20΄ ή μέχρι να γίνει, το στραγγίζουμε, το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με το βούτυρο. Σερβίρουμε το ρύζι με το μοσχαράκι και μπόλικη σάλτσα από πάνω.