Υλικά για 3-4 άτομα

6 κολιοί, 150 γρ. ο καθένας
1 λεμόνι, κομμένο στα 6
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα 6
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
80 ml λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το pesto ντομάτας
3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. πελτές τομάτας
50 γρ. σταφίδες ξανθές, ψιλοκομμένες
50 γρ. κουκουνάρι, χοντροσπασμένο
100 ml νερό

Διαδικασία

Pesto ντομάτας: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό, για 6-7 λεπτά. Κατόπιν συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε ανακατεύοντας όλο και πιο συχνά, μέχρι η υφή του να γίνει όπως του πελτέ. Τον αδειάζουμε σε ένα μπολάκι και καλύπτουμε με μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά του και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τους κολιούς από τα εντόσθια και τα βράγχια, τους ξεπλένουμε και τους στεγνώνουμε. Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια, τα αλείφουμε στην κοιλιά με λίγο από το pesto, βάζουμε 3-4 φυλλαράκια δεντρολίβανο και από ένα κομμάτι λεμόνι. Τα αλείφουμε καλά εξωτερικά με το υπόλοιπο pesto, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα ψήσουμε.

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου, ραντίζουμε τους κολιούς με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρασί στο ταψί. Τους ψήνουμε στην πάνω θέση του φούρνου από τη μία πλευρά για 15-20 λεπτά και για άλλα 10 λεπτά από την άλλη πλευρά. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να έχει με λίγο λάδι στο ταψί. Σερβίρεται ζεστό η κρύο.