Κανονικά πραγματοποιούνται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώ αναμένεται η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας εάν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση. Γιατροί και ειδικοί όμως φοβούνται ότι το τριήμερο θα προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων.

Κανονικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, τη μαθητική παρέλαση που γίνεται στις 27 Οκτωβρίου και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της επετείου του ΟΧΙ, παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που κουβαλά.

Το εμβολιαστικό ποσοστό στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- έως 12 Οκτωβρίου- ανέρχεται στο 51,56%, ενώ σε κάποια νοσοκομεία της πόλης οι κλίνες των ΜΕΘ COVID είναι πλήρεις.

Εξάλλου, η ίδια «κόκκινη» επιδημιολογική εικόνα επικρατεί και σε γειτονικούς νομούς όπως στην Πιερία, το Κιλκίς, τις Σέρρες κ.ά.

Επιστήμονες και γιατροί των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ανησυχούν ιδιαίτερα για την έξαρση που καταγράφεται στα κρούσματα αλλά και για τους ασθενείς που καταλήγουν να νοσηλεύονται εκφράζοντας μάλιστα την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή των εορτασμών τόσο του Αγίου Δημητρίου όσο και των παρελάσεων.

Όπως ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος ο οποίος μιλώντας στο Sputnik εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων και τους φόβους του ότι οι εορτασμοί και οι παρελάσεις θα προκαλέσουν «έκρηξη των κρουσμάτων».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έξαρση της νόσου όμως οι συγκεντρώσεις και η υπερμετάδοση θα προκαλέσουν έκρηξη. Έξαρση σημαίνει μια αύξηση που δεν αντέχει το σύστημα αλλά φοβόμαστε έκρηξη αντίστοιχη με του περσινού Νοεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε ότι αυτή την εποχή «δεν έχουμε κλίνη στη ΜΕΘ είμαστε στο 100%.Έρχονται για παράδειγμα 10 άρρωστοι στο Παπανικολάου που θέλουν διασωλήνωση. Τι θα κάνουμε; ».

Ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι εκτός από τη Θεσσαλονίκη «βράζει» από τον κορονοϊό η Βόρεια Ελλάδα, εξηγώντας ότι «η γιορτή του Πολιούχου και η παρέλαση είναι γιορτή για όλη τη Βόρεια Ελλάδα» και πολλοί πολίτες άλλων νομών παραδοσιακά έρχονταν στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς.

«Δηλαδή θα κάνουμε συγκέντρωση τέτοια εποχή; Θα ήταν τρέλα» κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Η σύσκεψη στο Πεντάγωνο και η πρόβα τζενεράλε

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο η σύσκεψη για τη συμμετοχή των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στη στρατιωτική παρέλαση και όπως πληροφορήθηκε το Sputnik ο σχεδιασμός της υλοποίησης της προχωρά κανονικά ωστόσο «φέτος η παρέλαση θα διαρκέσει ακριβώς μία ώρα» λόγω του κορονοϊού που σημαίνει ότι θα παρελάσουν λιγότερα τμήματα.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τηρηθούν δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί ωστόσο αναμένεται να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όσους πολίτες παραβρεθούν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου από όπου περνούν τα τμήματα της στρατιωτικής παρέλασης.

Να σημειωθεί ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει στηθεί η εξέδρα των επισήμων που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρόβα τζενεράλε, δηλαδή η γενική δοκιμαστική παρέλαση ενώ ήδη η Διεύθυνση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτων.

«Κατά τις ώρες 07.30- 16.00 λόγω της Γενικής Δοκιμαστικής Παρέλασης των Μηχανοκίνητων Τμημάτων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Ε.Ο.Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανιών, στο τμήμα της από τη Νέα Αερογέφυρα Θέρμης (Οδός Προφήτη Ηλία) μέχρι την Αερογέφυρα Ρυσίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας».

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η μαθητική παρέλαση που παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκης λόγω της στρατιωτικής παρέλασης γίνεται μία ημέρα πριν, δηλαδή στις 27 Οκτωβρίου.

Σε επικοινωνία που είχε το Sputnik για το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση η απάντηση του ήταν ότι «θα το δούμε άμεσα» κι ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει ήδη το εορταστικό πρόγραμμα του Αγίου Δημητρίου καθώς και τη λιτάνευση των ιερών εικόνων του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας «ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ» όπως και την τέλεση του πανηγυρικού αρχιερατικού συλλείτουργου προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου το πρωί της 26ης Οκτωβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι διαδικτυακά υπάρχουν καλέσματα για εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σε σημεία της Θεσσαλονίκης όπως στο άγαλμα της γυναίκας της Πίνδου από άτομα που τάσσονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.