Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία καλείται να αποφασίσει και να εισηγηθεί την παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η συνεδρίαση έρχεται μία μέρα μετά τον νέο σοκαριστικό αριθμό θανάτων λόγω covid-19, με άλλους 115 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και με τον απολογισμό των νεκρών να συνεχίζει να αυξάνεται ανησυχητικά.

Αυτός είναι και ο ένας από τους δύο “σκληρούς δείκτες” που λαμβάνει υπόψη η Επιτροπή για τις αποφάσεις της (μαζί με τις διασωληνώσεις), συνδυαστικά με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, καθώς και την πορεία των εμβολιασμών οι οποίοι, ομολογουμένως, τις τελευταίες ημέρες έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ισχύοντα μέτρα, τα οποία είχαν παραταθεί στις 19 Ιανουαρίου, λήγουν βάσει της τελευταίας συνεδρίασης στις 30 του μήνα και αφορούν στην απαγόρευση της μουσικής στους χώρους διασκέδασης, στο ωράριο των (μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα) όπως και στους καθήμενους και μέχρι έξι άτομα, καθώς και στην πληρότητα 10% των γηπέδων. Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, λιανεμπόριο και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους.

Σήμερα, λοιπόν, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εκ νέου την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με τα σενάρια για τα μέτρα να είναι και πάλι δύο, όπως και στην τελευταία της συνεδρίαση και να αφορούν σε εστίαση και γήπεδα. Συγκεκριμένα, το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί αν θα υπάρχει παράταση ή άρση της απαγόρευσης μουσικής και του ωραρίου στην εστίαση, καθώς και στην πληρότητα των γηπέδων.

Αν η Επιτροπή αποφασίσει άρση, αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου. Εναλλακτικά, ενδεχόμενη παράταση θα κρατήσει τα μέτρα σε ισχύ -τουλάχιστον- μέχρι τις 6 Φερβρουαρίου.