Την εκτίμησή της πως από Σεπτέμβριο θα χρειαστεί,  μία 4η δόση εμβολιασμού για όλους εξέφρασε η η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας καθώς όπως είπε  θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, και θα έχουμε μπροστά τον χειμώνα.

Όπως διευκρίνησε, ο κορωνοϊός θα αντιμετωπίζεται όπως η γρίπη γι’αυτο και θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός.

Μιλώντας  στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ», και απαντώντας στην ερώτηση  γιατί δεν ανοίγει η πλατφόρμα της τέταρτης δόσης προαιρετικά για τους 50 και άνω, η κ. Γκάγκα είπε επίσης ότι αυτό είναι κάτι που η Επιτροπή Εμβολιασμών συζητάει. «

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κατ’ εξοχήν ασχολούνται με τα εμβόλια βλέπουν καθημερινά ποιοι είναι οι ευπαθείς ασθενείς, βλέπουν τις ομάδες και εισηγούνται με βάση τα δεδομένα που βλέπουν διεθνώς και στη χώρα μας. Νομίζω λοιπόν η εισήγηση δεν είναι κάτι που είναι μονομερώς κυβερνητικό, είναι κάτι που βασίζεται σε δεδομένα οπότε οι άνθρωποι που βλέπουμε καθημερινά ότι κινδυνεύουν είναι η μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 κι ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70. Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή» υπογράμμισε.

«Αυτό που βλέπουμε από την επιδημιολογική επιτήρηση είναι ότι έχουμε λιγότερα παιδιά, λιγότερους εφήβους, λιγότερους νέους ενήλικες και το όριο ηλικίας των κρουσμάτων ανεβαίνει που σημαίνει ότι αυτοί που είναι ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες», πρόσθεσε.

Για το θέμα της θέμα μη εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η κ. Γκάγκα απάντησε πως «κοιτάμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα προχωράμε. Συμβαδίζουμε επίσης με όλη την Ευρώπη, δηλαδή δεν κάνουμε μονομερείς αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ακύρωσης, σήμερα που μιλάμε, του πιστοποιητικού»

Τέλος σχετικά με τις πληροφορίες ότι από  από 1η Μαΐου θα χαλαρώσουν τα μέτρα ή θα αποσυρθούν,ανέφερε «το συζητάμε αλλά  είναι θέμα επιδημιολογικής επιτήρησης και δεδομένων, και βαδίζουμε με βάση το τι βλέπουμε»

Ποιοι θα εμβολιαστούν αρχικά με 4η δόση

Σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών -ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας – συστήνεται με βάση την απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών η 4η δόση του εμβολίου στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε χθες η κυρία Θεοδωρίδου, η 4η δόση όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται 4 μήνες μετά την 3η δόση – δηλαδή την 1η αναμνηστική

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν χρειάζονται 4η επαναληπτική δόση.