Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις οργανωμένες κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής καθώς η χώρα υφίσταται τη χειρότερη οικονομική της κρίση τα τελευταία 30 χρόνια.

Χιλιάδες Κουβανοί σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν σε πρωτοφανείς διαδηλώσεις την Κυριακή εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης, με συνθήματα «Κάτω η δικτατορία» και «Θέλουμε ελευθερία».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί, καθώς η χώρα υφίσταται τη χειρότερη οικονομική της κρίση τα τελευταία 30 χρόνια. Οργανωμένες κυρίως δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτές οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αυθόρμητα χθες Κυριακή το πρωί, ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός σε αυτήν τη χώρα που κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCC), και οι μόνες συγκεντρώσεις που έχουν άδεια διεξαγωγής είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές του κόμματος.

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Σαν Αντόνιο ντε Λος μιας πόλης περίπου 50.000 ανθρώπων, 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) νοτιοδυτικά της Αβάνας όπως αναμεταδίδει δημοσίευμα της ιστοσελίδας france24.com.

Μερικοί από τους διαδηλωτές, κυρίως νέοι, φώναξαν συνθήματα εναντίον του Προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν αμέσως μετά την έξαρση των διαδηλώσεων, και ο Ντιάζ-Κανέλ αργότερα επισκέφθηκε τον ίδιο τον οικισμό, περιτριγυρισμένος από ακτιβιστές του κόμματος, καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Ένας ντόπιος, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε στο AFP ότι συμμετείχε στην επίδειξη καθώς εξοργίστηκε από την «κατάσταση με ηλεκτρικό ρεύμα και φαγητό».

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης στην Αβάνα, με παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέδωσαν τις διαδηλώσεις στη χώρα.

Ο δημόσιος θυμός οφείλεται στην οικονομική κρίση, την έλλειψη φαρμάκων από την έναρξη της επιδημίας COVID-19, με την Κούβα να υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Κούβα βιώνει την πιο δύσκολη φάση της επιδημίας του κορανoϊού και την Κυριακή ανέφερε νέο καθημερινό ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων.

Καθημερινά, Κουβανοί αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα και βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας.

«Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ», παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας στις αμερικανικές κυρώσεις – που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν – την ευθύνη για την κρίση.

“Κουβανο-αμερικανική μαφία”

«Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας», είπε ο Κουβανός πρόεδρος.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», μιλώντας για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».

Αλλά «υπάρχουν πολλοί από εμάς, και εγώ πρώτος, που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για αυτήν την επανάσταση», σημείωσε σε μήνυμά του το οποίο έπειτα επανέλαβε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Αυτές οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ημέρα που η Κούβα κατέγραψε νέο ρεκόρ 6.923 κρουσμάτων (238.491 από την αρχή της πανδημίας) και 47 θανάτων της Covid-19 σε 24 ώρες (1.537 συνολικά).

“Αυτοί οι αριθμοί που αυξάνονται καθημερινά προκαλούν ανησυχία”, ανέφερε χθες ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, Φρανσίσκο Ντουράν, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.

Υπό τα hashtag #SOSCuba ή #SOSMatanzas οι εκκλήσεις για βοήθεια πολλαπλασιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως και οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να διευκολύνει την αποστολή δωρεών από το εξωτερικό.

Εικόνα απόλυτου χάους

«Οι έννοιες του ανθρωπιστικού διαδρόμου και της ανθρωπιστικής βοήθειας συνδέονται με περιοχές σύγκρουσης και δεν ισχύουν για την Κούβα», δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής προξενικών υποθέσεων στην καγκελαρία της Κούβας, αρμόδιος για τους Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό, Ερνέστο Σομπερόν.