Ακυρώθηκε η εκδήλωση του “Συνδέσμου Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών” για την επιχείρηση τουΓ΄ Ράϊχ στη Μάχη της Κρήτης, μετά τον σάλο, την ώρα που οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να δηλώνουν άγνοια. 

Λίγες ώρες μετά την είδηση ότι σχεδίαζαν την επίμαχη εκδήλωση, το σχετικό κείμενο – πρόσκληση για συμμετοχή στην εκδήλωση «εξαφανίστηκε» από την ιστοσελίδα. Παράλληλα, διεγράφη από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η αφίσα, με αναφορές και σύμβολα που παραπέμπουν στο Γ΄ Ράιχ.

 Από την πλευρά τους οι αρχές στα Χανιά δήλωναν χθες άγνοια για την εκδήλωση καθώς τόνιζαν ότι δεν τους έχει ζητηθεί σχετική άδεια για κάτι τέτοιο. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με τον οποίο επικοινώνησε το zarpanews, επισήμανε ότι για να πέσει κανείς με αλεξίπτωτο στο Μάλεμε θα πρέπει να λάβει άδεια από το ΓΕΕΘΑ. Πρόσθεσε δε, ότι στην Περιφέρεια δεν έχει φτάσει κανένα τέτοιο αίτημα από πουθενά.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, επίσης ανέφερε ότι για να γίνει η οποιαδήποτε πτώση, θα πρέπει να δοθεί σχετική άδεια από τις στρατιωτικές αρχές, ενώ ούτε στον Δήμο Πλατανιά έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα. «Νομίζω ότι είναι μια “φωτοβολίδα” που έριξαν κάποιοι για τη δημοσιότητα και τις εντυπώσεις. Εδώ τιμούμε την αντίσταση των Κρητικών απέναντι στους Ναζί και θα έχουμε κάποιους να τιμούν τους κατακτητές;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλανδράκης.

Όπως αναφερόταν στην αφίσα, η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 17 – 23 Μαΐου με γενικό τίτλο «Kreta Memorial», με αφορμή τη συμπλήρωση «80 χρόνων από τη μάχη της Κρήτης». Η αφίσα προανήγγειλε πως Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές θα πραγματοποιήσουν πτώσεις με αλεξίπτωτο στο Μάλεμε, δήθεν «για να τιμήσουν τον ηρωισμό των Γερμανών paratroopers».

 Αργότερα, εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, σκοπός της εκδήλωσης ήταν δήθεν να τιμήσει τη «γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, όπως και τη γενναιότητα των Συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι, μαζί με Έλληνες Κρητικούς και Έλληνες Στρατιώτες, πολέμησαν ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς στη Μάχη της Κρήτης». «Λυπούμαστε πολύ εάν κάποιος προσβλήθηκε για αυτό και σεβόμενοι το αίσθημα των αυτόχθονων Ελλήνων, δεν θα γιορτάσουμε την 80η επέτειο της Μάχης Κρήτης», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.