Ανοιχτή στο ενδεχόμενο μιας αποστρατικοποιημένης Ουκρανίας εμφανίζεται η Ρωσία, κίνηση που δεν είναι αποδεκτή από την Ουκρανία, ωστόσο.

Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι μία αποστρατικοποιημένη Ουκρανία με τον δικό της στρατό, δηλαδή στα χνάρια της Αυστρίας ή της Σουηδίας θα μπορούσε να είναι μία πιθανότητα για συμβιβασμό.

«Αυτή είναι μία παραλλαγή που συζητείται προς στιγμή και η οποία θα μπορούσε να τεθεί υπό το πρίσμα ενός συμβιβασμού» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα το πρακτορείο RIA.

Η αναφορά στην αποστρατικοποίηση φαίνεται να σχετίζεται με την ιδέα ενός ουδέτερου στάτους για την Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής αυτού του «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ είχε δώσει ήδη υποσχέσεις στην Ουκρανία από το 2008, ότι κάποια μέρα θα γίνει μέλος του. Η Ρωσία όμως απάντησε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάτι τέτοιο να συμβεί ποτέ.