Έρχεται κυβερνητικό σχέδιο αποπληρωμής σε δόσεις για τους λογαριασμούς θέρμανσης στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων  μέτρων για την προστασία των οικογενειακών προϋπολογισμών από την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο βρίσκεται στα σκαριά και ενδεχομένως να ανακοινωθεί πριν το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής, είναι σε αρχικό στάδιο και είναι υπό επεξεργασία το πως και σε ποιους λογαριασμούς θα γίνονται ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί και μετά το 2022- που περιλαμβάνουν επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και έκπτωση 15% για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Η εργαλειοθήκη κατά της ενεργειακής κρίσης που ανακοίνωσε η Κομισιόν λύνει τα χέρια της κυβέρνησης καθότι μεταξύ των μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών προτείνεται μορατόριουμ για την πληρωμή λογαριασμών ενέργειας για ευάλωτους πελάτες και μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, να επιτρέπεται στα νοικοκυριά να εξοφλήσουν τις ήδη υπάρχουσες και νέες οφειλές σε δόσεις και επείγουσες συμπληρώσεις για νοικοκυριά με μετρητές πληρωμής, ώστε να επιτρέπεται να εξοφλήσουν τη συμπλήρωση σε δόσεις.

Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Παράθυρο για νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας

Από το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο εξάλλου έχουν αφήσει ανοιχτό παράθυρο για μελλοντική αύξηση του ενεργειακού κονδυλίου προστασίας πέραν των 500 εκατ. Ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά την πορεία των ανατιμήσεων- μετά και την εκτόξευση των διεθνών τιμών ενέργειας- επανεκτιμώντας την κατάσταση σε έναν με δύο μήνες. Διαμηνύεται η προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική και παρέχεται η διαβεβαίωση για επιπλέον βοήθεια εφόσον χρειαστεί, πόσω μάλλον όταν ο προβλέψεις δείχνουν πως η ενεργειακή κρίση ενδεχομένως να διαρκέσει περισσότερο των αρχικών εκτιμήσεων, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Οι διεθνείς εξελίξεις στις τιμές δρομολόγησαν τον υπερδιπλασιασμό του ενεργειακού πακέτου στα 500 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο καθότι αποτελούν απειλή τόσο για τα εισοδήματα των πολιτών, όσο και για την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 θα κλείσει με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 6,1%. Το πρωτογενές έλλειμμα όμως αγγίζει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ή περί τα 7% του ΑΕΠ.