Υπάρχει στον ορίζοντα το σενάριο αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα; Η προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ και το σενάριο της σερβικής απάντησης.

«Φωτιές» άναψε μια διφορούμενη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην εφημερίδα “Real News”, αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο που από τη μία αναφέρει ότι η ελληνική θέση για το καθεστώς του Κοσόβου δεν έχει αλλάξει, όμως γνωμοδότησε, ότι το 2010 η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο.

«Αν και η θέση μας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου, δεν έχει αλλάξει, τηρούμε μια εποικοδομητική στάση και στηρίζουμε τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας. Ως προς τη νομιμότητα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε, το 2010, ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν ήταν προϊόν παράνομης χρήσης βίας που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ακριβώς ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983».

Το σενάριο για τα σερβικά αντίποινα

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο εκφράζει ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Δεν έχει όφελος η Ελλάδα να το αναγνωρίσει, επειδή τότε θα διάρρηξη την παραδοσιακή φιλική σχέση της με τη Σερβία. Αν προχωρήσει στο κομμάτι της αναγνώρισης, τότε είναι πολύ πιθανό η Σερβία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος της Κύπρου ως αντίποινα».

Την ίδια άποψη στο ζήτημα της αναγνώρισης εκφράζει και ο κ. Πέτρου που τονίζει ότι δεν αποκλείεται να αναγνωρίσουν οι Σέρβοι το τουρκοκυπριακό μόρφωμα ως απάντηση σε μια πιθανή ελληνική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, αν και νομικά δεν πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα.

«Η Ελλάδα έχει μια παραδοσιακή σχέση με τη Σερβία και τη θεωρεί ανάχωμα στο μουσουλμανικό τόξο. Θα πρέπει να ανησυχήσει την ίδια στιγμή η προσπάθεια τουρκικής διείσδυσης στη Σερβία με εμπορικές και επιχειρηματικές συμφωνίες» προσθέτει.

Ο ρόλος των think tank

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγα τα «αμερικανοκίνητα» think tanks που επιθυμούν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ.

Ένα από αυτά με έδρα το ινστιτούτο διεθνών σχέσεων της Ολλανδίας clingendael σε μελέτη του, τονίζει τη σημασία ένταξης αλλά αφού αυτή δεν είναι άμεσα εφικτή, της συνεργασίας σε πρώτη φάση, του Κοσσυφοπεδίου με τη βορειοατλαντική συμμαχία.

«Για το ίδιο το ΝΑΤΟ, η δέσμευση με το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για την εγγύηση της περιφερειακής σταθερότητας. Μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης, η Συμμαχία θα μπορούσε να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο στη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών».

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι, το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να λειτουργήσει ώστε να γίνει αξιόπιστος δυναμικός συνεργάτης ή μέλος του ΝΑΤΟ, αν πληροί κάποιες προδιαγραφές.

Αυτά περιλαμβάνουν τη δέσμευση σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του δημοκρατικού του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της ενίσχυσης του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στη συνέχεια εντάσσει στην εξίσωση και την Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο μπορούν να αξιολογήσουν ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να πληρούν τις αρχές και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Αναλυτές έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η αναθεώρηση των ισορροπιών ισχύος και η σταδιακή μείωση της επιρροής του ΝΑΤΟ στην περιοχή κατά τα προηγούμενα χρόνια, οδηγεί το ΝΑΤΟ σε προσπάθεια να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και να εντάξει στους κόλπους του το Κόσοβο, δυναμιτίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.