Με άδειες κερκίδες θα διεξαχθούν μια σειρά από ποδοσφαιρικούς αγώνες μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για την οπαδική βία.

Οι απαγορεύσεις αφορούν στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος της Super League, αλλά και στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ επι μέρους εφαρμογή θα υπάρξει και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα μέτρα αναμένεται να επεκταθούν και στις μικρότερες κατηγορίες. Πάντως τα συγκεκριμένα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την οπαδική βία, δεν αφορούν τους αγώνες των υπολοίπων αθλημάτων, πέραν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κεκλεισμένων των θυρών θα διεξάγονται οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις της Super league μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Το συγκεκριμένο μέτρο θα επεκταθεί και στις ομάδες Β’ των συλλόγων της Super League 2 που ανήκουν στις ΠΑΕ της Α’ κατηγορίας.
Οπαδική βία: Τι θα γίνει με τους ευρωπαϊκούς αγώνες και το Κύπελλο

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το πακέτο μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ΠΑΕ. Σε πρώτη φάση αποφασίσθηκε κεκλεισμένων των θυρών να διεξαχθεί και η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα από τη Σερβία για την διοργάνωση του Europa League την ερχόμενη Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, ο αγώνας θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για «προσεχείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα».

Όσον αφορά τους άλλους εκπροσώπους μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποφασίσθηκε ότι ο Παναθηναϊκός αλλά και ο ΠΑΟΚ θα παίξουν κανονικά με κόσμο κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα και την Ελσίνκι, αντίστοιχα.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν το μέτρο απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών με ισχύ έως και τις 12 Φεβρουαρίου, θα εφαρμοστεί τόσο για τους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας, όσο και για τα φιλικά ματς, σε περίπτωση που η οικοδέσποινα ομάδα συμμετέχει στη Super League 1.


Συμπερασματικά με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις κεκλεισμένων των θυρών αναμένεται να διεξαχθούν τα εξής ντέρμπι της φετινής Super League:

17 αγωνιστική

Ολυμπιακός – ΑΕΚ
Άρης – ΠΑΟΚ

18η αγωνιστική

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός

19η αγωνιστική

Άρης – Ολυμπιακός

20ή αγωνιστική

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός

21η αγωνιστική

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

22η αγωνιστική

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

23η αγωνιστική

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

Οπαδική βία: Δεν αφορά άλλα αθλήματα

Σε ερώτηση γιατί το μέτρο της διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές αφορά μόνο το ποδόσφαιρο και όχι άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ναι μεν τα επεισόδια επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, όμως «ο πυρήνας τους είναι η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Δεν νομίζω ότι ήταν πρόβλημα του βόλεϊ αυτό που συνέβη εκεί» είπε για το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού και συμπλήρωσε: «Απλά βρήκαν εκείνη την ημέρα και μεταφέρθηκε ο ένας στρατός και έκανε αυτά που έκανε έξω από το γήπεδο. Ως προς το μπάσκετ, έχει αξιολογηθεί ότι μπορούν να γίνουν κρίσιμα παιχνίδια, ακόμα και τελικοί του ελληνικού πρωταθλήματος, με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Γι΄ αυτό και θεωρούμε ότι δεν ήταν σωστό να έχουμε αυτή την απόφαση στο μπάσκετ και τα υπόλοιπα αθλήματα».


Ποια είναι τα μέτρα που αποφασίσθηκαν κατά της οπαδικής βίας

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό παρουσία των αρμόδιων υπουργών:
. Διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) με άμεση εφαρμογή η οποία θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

  1. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση συγκεκρκιμένων προϋποθέσεων όπως η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

  1. Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ