Στρατιωτικό μπλόκο στα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να βάζει και η Κύπρος καθώς οι νέοι στρατιωτικοί σχεδιασμοί της σε συνεργασία με το Ισραήλ και τη Γαλλία κλειδώνουν τον εναέριο χώρο του νησιού από τις τουρκικές επιβουλές.

Ιron Dome…

Οπως αποκαλύπτει ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός sigmalive, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην απόκτηση του υπερσύγχρονου ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Ιron Dome ενώ επισπεύδεται η αναβάθμιση των υποδομών της ναυτικής βάσης στο Μαρί, στην οποία θα μπορούν να σταθμεύουν οι φρεγάτες Belh@rra που αποκτά η Ελλάδα από τη Γαλλία.

Αρμόδιες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το Σίγμα, ανέφεραν ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η απόκτηση μιας παραλλαγής του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας Ιron Dome του Ισραήλ.

Απομένει η αποδέσμευση κονδυλίου. Συνεπώς, το υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να υποβάλει αίτημα για να περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέχρι στιγμής δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές της παραλλαγής του Ιron Dome που επιδιώκει να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτές είναι παρόμοιες ή κοντά σε αυτές του συστήματος που χρησιμοποιεί το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει στα χέρια της ένα σπουδαίο αμυντικό όπλο.

Εδώ και δέκα χρόνια η γειτονική χώρα προστατεύεται με το πολύ αποτελεσματικό Iron Dome, σε συνδυασμό με άλλα συστήματα. Οπως θα δείτε και στα πλάνα, το Irοn Dome χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και στις πρόσφατες αναχαιτίσεις εκατοντάδων ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το σύστημα αναχαιτίζει πολλαπλούς πυραύλους με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Ο κατασκευαστής δηλώνει ποσοστό επιτυχίας 90 τοις εκατό, ενώ ο «σιδερένιος θόλος», όπως αποκαλείται, έχει αναχαιτίσει πάνω από 2.400 ρουκέτες τα τελευταία δέκα χρόνια.

…και Belh@rra

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των υποδομών της ναυτικής βάσης στο Μαρί. Αποτελούσε αίτημα της Γαλλίας που είχε μείνει για ένα διάστημα στο συρτάρι.

Η αναθέρμανση της προσπάθειας δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη και με τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την απόκτηση τριών +1 νέων υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούν να σταθμεύουν και να συντηρούνται στη βάση μαζί με τις γαλλικές.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως μια τέτοια φρεγάτα, εάν βρεθεί στα 30 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λεμεσού, μπορεί να κλειδώσει όλο τον εναέριο χώρο της Κύπρου μέχρι τα παράλια της Τουρκίας.

Ο υπουργός Aμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε χθες την Κύπρο για να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση και είχε επαφές με τον κύπριο ομόλογό, του Χαράλαμπο Πετρίδη.

Αυτό που προκύπτει ως πληροφόρηση είναι ότι οι δύο άνδρες, αν και δεν είχαν διμερείς επαφές, συζήτησαν το θέμα της στρατιωτικής αυτονομίας της Ε.Ε. και της δημιουργίας ευρωστρατού, κάτι που ως γνωστό προωθεί ζεστά η Γαλλία, μετά την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ναυαγήσει η πώληση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Επιπρόσθετα, οι Χαράλαμπος Πετρίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος συζήτησαν το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας.

Στροφή στη Ρωσία

Πάντως, την ώρα που η Ελλάδα εξοπλίζεται με σύγχρονα όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, λόγω και του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, στρέφεται αναγκαστικά προς τη Μόσχα.

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου είχε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε πως η Τουρκία καθίσταται ως η μόνη ΝΑΤΟϊκή χώρα που θα παραλάβει οπλικά συστήματα (μαχητικά, αεροπλάνα, υποβρύχια) αλλά και νέους πυρηνικούς σταθμούς από τη Μόσχα.

Δείτε σχετικό βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=N_-UWFORXF4