Ο βραβευμένος ηθοποιός Λίαμ Νίσον θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς δράσης της γενιάς του. Έχει καταφέρει να κερδίσει επάξια, μία θέση στο Χόλιγουντ συμμετέχοντας σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το therichest, ο 70χρονος ηθοποιός κατάφερε να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία αξίας 145 εκατομμυρίων δολαρίων συμμετέχοντας σε δεκάδες επιτυχημένες χολιγουντιανές παραγωγές.

Σε νεαρή ηλικία, μόλις 9 ετών, ο Νίσον παρακολούθησε για πρώτη φορά, μάθημα πυγμαχίας. Σύντομα, ξεκίνησε να συμμετέχει σε αγώνες κερδίζοντας μάλιστα, αρκετούς τίτλους στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Από το 1963 έως το 1967, φοίτησε στο στο St Patrick’s College. Ο διάσημος ηθοποιός σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε πως το πάθος για την υποκριτική, καλλιεργήθηκε στα σχολικά του χρόνια.

Όταν έγινε 17 ετών, ο Νίσον αποφάσισε να σταματήσει εντελώς, τα μαθήματα πυγμαχίας και να ασχοληθεί με την υποκριτική. Στο γυμνάσιο, είχε πάρει μέρος σε αρκετές σχολικές θεατρικές παραστάσεις γεγονός που τον βοήθησε να βελτιώσει τις υποκριτικές του δεξιότητες.

Μετά το σχολείο, αποφάσισε να αφιερωθεί στο πάθος του και να ασχοληθεί δηλαδή, επαγγελματικά με την υποκριτική. Το 1976, εντάχθηκε στο Lyric Players’ Theatre στο Μπέλφαστ όπου παρέμεινε για δύο χρόνια. Απέκτησε την πρώτη του κινηματογραφική εμπειρία το 1977 καθώς έπαιξε τον Ιησού Χριστό στη θρησκευτική ταινία με τίτλο Pilgrim’s Progress. Στη συνέχεια, του προσφέρθηκε ένας ρόλος στο Says I, Says He του Ρον Χάτσινσον. Ο Νίσον συμμετείχε τότε, σε όσες περισσότερες παραγωγές μπορούσε.

Πέρα από το ταλέντο του ωστόσο, διέθετε και την τύχη με το μέρος του. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζον Μπούρμαν, τον είδε να παίζει επί σκηνής στην παραγωγή των Mice and Men το 1980. Ο Μπούρμαν πρόσφερε στον Νίσον έναν ρόλο στην ταινία Arthurian Excalibur.

Από το 1982 και 1987, ο Νίσον πρωταγωνίστησε σε πέντε ταινίες μεταξύ αυτών και στο The Bounty το 1984 όπου δούλεψε με τους Μελ Γκίμπσον και Άντονι Χόπκινς. Το 1986, έπαιξε στο The Mission και δούλεψε με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζέρεμι Άιρονς. Αφού πρωταγωνίστησε στην τρίτη σεζόν του Miami Vice το 1986, ο Νίσον αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να μετακομίσει στο Χόλιγουντ. Σκόπευε να αναλάβει περισσότερους ρόλους υψηλού προφίλ γεγονός που απογείωσε τελικά την καριέρα σου.
Στο πλευρό της Σερ

Μόλις μετακόμισε στο Χόλιγουντ, μπόρεσε να κλείσει ρόλους και πρωταγωνίστησε μαζί με την τραγουδίστρια και ηθοποιό Σερ και Ντένις Κουέιντ στην ταινία Suspect το 1987. Χάρη στην ερμηνεία του κέρδισε την αναγνώριση των κριτικών. Ακόμη και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εντυπωσιάστηκε αρκετά με τον Νίσον και του πρότεινε τον ρόλο του Όσκαρ Σίντλερ στην ταινία, η Λίστα του Σίντλερ. Η εν λόγω ταινία του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και έλαβε επίσης, βραβείο BAFTA. Αυτό τον μετέτρεψε σε έναν από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ.

Το 1999, πρωταγωνίστησε στο Star Wars: Episode I – The Phantom Menace του Τζορτζ Λούκας ως Jedi Master Qui-Gon Jinn. Η εμφάνισή του στην ταινία αύξησε τον τραπεζικό του λογαριασμό προσφέροντάς του συγχρόνως, περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Μέσα στα χρόνια εμφανιζόταν σε ταινίες ασταμάτητα και συνεργάστηκε με δεκάδες διάσημους ηθοποιούς. Πρωταγωνίστησε στη σειρά ταινιών Taken που γνώρισε τεράστια επιτυχία στο box office. Το κινηματογραφικό franchise έχει κυκλοφορήσει τρεις ταινίες μέχρι σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίσον πληρώθηκε με περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη ταινία και πήρε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια από το franchise ταινιών.
www.newmoney.gr