Απόλυτη στήριξη φαίνεται πως παρέχει ηΡωσία στη σύμμαχό της Λευκορωσία και στον πρόεδρο της Λουκασένκο σχετικά με με το ζήτημα της αεροπειρατίας στην πτήση της Ryanair και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς. Οπως τονίζει ο ανταποκριτής του OPEN TV στην Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, η Ρωσία θέλει να υποχρεώσει στην Ε.Ε να ξανασκεφτεί τις κυρώσεις στην Λευκορωσία. Για αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στο τραπέζι θα πέσει η ενοποίηση Ρωσίας Λευκορωσίας

Οπως ανέφερε ο Θανάσης Αυγερινός η Μόσχα δεν θα δέχεται πλέον από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες νέα σχέδιο πτήσεων που παρακάμπτουν τη Λευκορωσία. Πρώτα θύματα η Air France και οι αυστριακές αερογραμμές, των οποίων οι πτήσεις με προορισμό τη Μόσχα ακυρώθηκαν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως δεν πρέπει πλέον να δαιμονοποιείται η Λευκορωσία και ο πρόεδρός, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «υπερβολικές» τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις και επιμένει πως το Μινσκ άσκησε τα κυριαρχικά του δικαιώματα στον εναέριο χώρο του.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Σότσι, με κεντρικό θέμα την ενοποίηση Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Την ίδια στιγμή δριμύτατες είναι οι κατηγορίες κατά του συλληφθέντα δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς, τον οποίον τα μέσα της Ρωσίας χαρακτηρίζουν ως «νεοναζί ακτιβιστή» και το Μινσκ «τρομοκράτη». Η Γενική εισαγγελία της μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» άσκησε δίωξη κατά του Ρομάν Προτασέβιτς ισχυριζόμενη πως το καλοκαίρι του 2014 κατετάγη στη γραμμές του παραστρατιωτικού σώματος Αζόφ, το οποίο, όπως αναφέρει ο Θανάσης Αυγερινός έχει ακραία νεοναζιστικά χαρακτηριστικά και ήταν ενεργός και ένοπλος τουλάχιστον έως και τον χειμώνα του 2015. Σύμφωνα με τη δίωξη ο Προτάσεβιτς συμμετείχε σε ομάδα επίθεσης εναντίον άμαχων και ενόπλων στο Ντονμπάς και είναι ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Αγωνία για την τύχη του Προτασέβιτς

Την ίδια στιγμή φίλοι και συνάδελφοι του Ρομάν Προτασέβιτς στο κανάλι NEXTA του Telegram, εξηγούν ότι η ζωή του δημοσιογράφου απειλείται. Όπως και η δική τους. «Ο Ρομάν κινδυνεύει περισσότερο από άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Είναι ο προσωπικός εχθρός του Λουκασένκο», σημειώνει φίλος του. Ο Λουκασένκο από την πλευρά του, απήθυνε πρόσκληση σε Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν να συναντηθούν μαζί του στο Μινσκ και να μιλήσουν ειλικρινά, εφ’ όλης της ύλης.

Στον απόηχο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, τα πρώτα προβλήματα στις αερομεταφορές έκαναν την εμφάνισή τους. Αεροσκάφος της Belavia, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μινσκ – Βαρκελώνη, έμεινε να πετά επί δυόμιση ώρες πάνω από τη Λευκορωσία, επειδή δεν μπορούσε να εισέλθει στον γαλλικό εναέριο χώρο.

«Ήταν όλα ήσυχα, πετούσαμε. Και την ώρα που κανονικά έπρεπε να προσγειωθούμε, μας είπαν ότι δυστυχώς ο εναέριος χώρος της Ιταλίας και της Γαλλίας ήταν κλειστός και δεν μπορούσαμε να πάμε στην Ισπανία», ανέφερε επιβάτης της πτήσης. Η Λευκορωσία μάλιστα κατηγόρησε τη Γαλλία για αεροπειρατεία, καταδικάζοντας ακόμα μια φορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της. Νωρίτερα, η AirFrance ακύρωσε πτήση της από το Παρίσι στη Μόσχα, επειδή η Ρωσία δεν ενέκρινε νέα διαδρομή, που να μην περιλαμβάνει τον λευκορωσικό εναέριο χώρο της.