Δύσκολες ώρες για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση του de facto ηγέτη της χώρας να σφίξει τα λουριά στα μέλη της…

Κι όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Σαουδάραβες πρίγκιπες να πουλήσουν ακίνητα, γιοτ και έργα τέχνης αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι συναλλαγές αντιπροσωπεύουν μια ριζική αλλαγή στην στάση των γαλαζοαίματων του Ντουμπάι, οι οποίοι συσσώρευσαν απροσδόκητα κέρδη από την άνθηση του πετρελαίου στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 σε μερικές από τις πιο αποκλειστικές αγορές του κόσμου.

Τα μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία ή σε έξοδα που έφτασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας με μεγάλο προσωπικό και πλούσιο τρόπο ζωής, αφήνοντάς τα ευάλωτα, στις πρόσφατες αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, ανέφερε η Wall Street Journal.

Οι πρίγκιπες χρειάζονται μετρητά…

Τώρα ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας πωλούν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό για να αποκτήσουν ρευστότητα, αφού ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο 36χρονος de facto ηγέτης του βασιλείου, έκλεισε πολλές από τις πηγές χρημάτων που είχαν χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξουν τις έκτακτες δαπάνες τους.

Οι πρίγκιπες χρειάζονται μετρητά για να πληρώσουν λογαριασμούς ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένων συντήρησης ακινήτων, φόρων, μισθών προσωπικού και τελών στάθμευσης για τα αεροπλάνα και τα πλοία τους.

Επίσης, πλέον αρκετοί αγοράζουν λιγότερο πολυτελή περιουσιακά στοιχεία για να αποφύγουν να τραβήξουν την προσοχή του πρίγκιπα Μοχάμαντ, ο οποίος έχει περιορίσει τα προνόμια και την πρόσβασή του σε κρατικούς πόρους στην οικογένεια Αλ Σαούντ από τότε που ο πατέρας του ανέλαβε την θρόνο το 2015.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν εργάζονται, έχουν πολύ προσωπικό και φοβούνται [τον Πρίγκιπα Μοχάμαντ]« είπε άτομο που γνωρίζει τις συναλλαγές. Οι πρίγκιπες, πρόσθεσε το άτομο, θέλουν «μετρητά στην πίσω τσέπη τους και κανένα ορατό πλούτο».

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν πρόσφατα είναι ένα βρετανικό ακίνητο αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων, δύο γιοτ μήκους άνω των 200 ποδιών και κοσμήματα Mughal που δόθηκαν ως γαμήλια δώρα από έναν αείμνηστο βασιλιά.

«Σαφώς έχουν περιέλθει σε ένα καθορισμένο και πειθαρχημένο καθεστώς και πρέπει να ζήσουν από αυτό», είπε ο Βρετανός ιστορικός Ρόμπερτ Λέισι, ο οποίος μελετά τη Σαουδική άρχουσα οικογένεια από τη δεκαετία του 1980.