Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο της διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου του 2023.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι μάσκες προστασίας, μιας και αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Από την αρχή του περασμένου καλοκαιριού, οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους (βλ. καταστήματα και σούπερ μάρκετ). Στον αντίποδα, η υποχρεωτικότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου του 2023, με τη μη χρήση της να επισύρει πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.
Η παράταση της χρήσης μάσκας στα Μ.Μ.Μ. ορίζεται στην τελευταία κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ορίζει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 06:00.
Μάσκα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ειδικότερα, όπως αναγράφεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95 ή ΚΝ95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική:

α) Στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό και αναβατήρες (τελεφερίκ)

β) στα επιβατηγά δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα κάθε κατηγορίας (όπως ταξί, ταξί ειδικής μίσθωσης).
Σε περίπτωση ελέγχου, ο επιβάτης των ΜΜΜ που δεν φορά μάσκα τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ στα επιβατηγά δημοσίας χρήσης (ταξί) επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος.
www.carandmotor.gr