Μέρα με τη μέρα το πρόσωπο ενός εφιαλτικού και τρομακτικού πολέμου εμφανίζεται μπροστά στα μάτια όλων αυτών που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη Γάζα. Με αυτές τις λέξεις η εφημερίδα «Le Monde» αρχίζει την περιγραφή των όσων συμβαίνουν εδώ και 48 ώρες στον πολιορκημένο θύλακα μετά την από καιρό αναμενόμενη έναρξη των χερσαίων καταδρομών από τον στρατό του Ισραήλ.

Χρειάστηκαν προετοιμασίες εβδομάδων ώστε να είναι δυνατή η έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εντός της Γάζας με στόχο την «εξουδετέρωση – καταστροφή» της Χαμάς. Αυτά είναι τα λόγια του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, όπως διατυπώθηκαν την Παρασκευή που μας πέρασε, ελάχιστη ώρα πριν την έναρξη των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τελικά οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απέφυγαν να στείλουν μεραρχίες ολόκληρες μέσα στον θύλακα, όπου θα τις ανέμεναν οι μαχητές της Χαμάς, που υπολογίζονται περίπου σε 30.000 και έχουν ενισχυθεί από εθελοντές, όπως μερικές χιλιάδες άνδρες από την ισλαμική Τζιχάντ και άλλες μικρότερες ομάδες, περιφερειακού χαρακτήρα που έχουν ενσωματωθεί στην αμυντική διάταξη της Χαμάς, η οποία περιλαμβάνει παράλληλα και το γιγαντιαίο σύστημα υπογείων σηράγγων

Όσον αφορά τώρα στις ισραηλινές δυνάμεις οι οποίες ήδη έχουν εμπλακεί εντός της Γάζας και των οποίων ο πραγματικός αριθμός εξακολουθεί να είναι άγνωστος, αποδεδειγμένα έχουν προελάσει σε συγκεκριμένα σημεία του θύλακα, ιδιαίτερα δε στο βόρειο τμήμα του, μεταξύ της θάλασσας και της τοποθεσίας Μπέιτ Χανούν.

Τώρα, όσον αφορά σ΄έναν ενδεικτικό, όσο και αδύνατο να επιβεβαιωθεί, απολογισμό των νεκρών εντός της Γάζας -από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, το υπουργείο Υγείας του θύλακα, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς και διοικείται από αυτήν, υποστηρίζει πως ξεπερνούν τους 8.000. Δεν υφίσταται κάποια άλλη Αρχή ή οργανισμός ο οποίος έχει ως αντικείμενο της καταμέτρηση των θυμάτων.
«Διεξάγονται μάχες από γειτονιά σε γειτονιά»

Σύμφωνα με αναφορές από το εσωτερικό του θύλακα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι πλέον εντατικοί, ενώ άρματα μάχης έχουν ήδη προωθηθεί εντός της Γάζας. Ανταποκριτής του OPEN περιγράφει: «Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού έχουν θεαθεί να βρίσκονται στις πύλες της πόλης της Γάζας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μια ανάσα πριν οι μάχες μεταφερθούν στο εσωτερικό της πόλης. Φαίνεται ότι ο ισραηλινός στρατός έχει τη δυνατότητα με τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς να ξεπερνά όποια εμπόδια έχει βρει μπροστά του μέχρι αυτή την ώρα, φτάνοντας στην πόλη της Γάζας, βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο περικύκλωσης του βόρειου κομματιού της Λωρίδας της Γάζας και του αποκλεισμού του μεγάλου τμήματος των μαχητών της Χαμάς στα βόρεια».

«Ακούμε διαρκώς πολύ έντονους ήχους, “κροτάλισμα” πολυβόλων. Διεξάγονται μάχες στον αστικό ιστό. Ακούμε ήχους από ελαφρά όπλα. Μιλάμε πια για μάχες που διεξάγονται μέσα στην αστική περιοχή από δρόμο σε δρόμο και από γειτονιά σε γειτονιά. Πρόκειται για έναν ασύμμετρο πόλεμο. Μικρές ομάδες ενόπλων της Χαμάς αντιμέτωπες με μεγάλα τμήματα του ισραηλινού στρατού. Ο πόλεμος στον αστικό ιστό είναι τελείως διαφορετικός. Αυτό είναι και το σχέδιο της Χαμάς, να μειώσει τα πλεονεκτήματα ενός οργανωμένου στρατού καταφέρνοντας να τον σύρει σε οδομαχίες, να τον φέρει σε ένα αστικό περιβάλλον όπου είναι ευάλωτος σε παγίδες, ενέδρες, αντιαρματικά όπλα και ελεύθερους σκοπευτές», προσθέτει ο ανταποκριτής.

IDF: Στόχος η «διχοτόμηση» της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έχει επεκτείνει σημαντικά τόσο τον αριθμό των δυνάμεών του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όσο και την περιοχή στην οποία επιχειρεί. Ο στόχος των επιπλέον δυνάμεων είναι να «διχοτομήσουν» τη Λωρίδα, προκειμένου να διασπάσουν τις δυνάμεις της Χαμάς στα βόρεια και την ίδια την πόλη της Γάζας, από τον υπόλοιπο θύλακα. Οι δυνάμεις που εισήλθαν στην περιοχή συνάντησαν αντίσταση και πολλά μέλη της Χαμάς εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις

Κατά τη διάρκεια των εμπλοκών στη Λωρίδα της Γάζας, αρκετοί τρομοκρατικοί πυρήνες που προσπάθησαν να επιτεθούν στις ισραηλινές δυνάμεις αναχαιτίστηκαν από στρατεύματα του IDF, με την υποστήριξη ελικοπτέρων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και drones, τονίζεται. Τα στρατεύματα κατέστρεψαν επίσης τρομοκρατικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών αντιαρματικών πυραύλων και άλλων θέσεων εκτόξευσης. Επιπλέον, ο IDF αναφέρει ότι σκότωσε τέσσερα ηγετικά στελέχη της Χαμάς τις τελευταίες ώρες.

Ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, το πρωί της Δευτέρας στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, ενώ βρισκόμαστε στην 24η μέρα του πολέμου. Τα ισραηλινά τανκς απέκοψαν βασικό οδικό άξονα από τα βόρεια προς τα νότια της κατεστραμμένης Γάζας.

Οι μάρτυρες λένε ότι τανκς εθεάθησαν στην περιοχή Ζεϊτούν. «Έχουν αποκόψει τη λεωφόρο Σαλαχεντίν και πυροβολούν εναντίον οποιοδήποτε οχήματος προσπαθήσει να τη διασχίσει», δήλωσε ένας κάτοικος.

Ο «ιστός της αράχνης»

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε μερικές από τις σήραγγες κάτω από τον θύλακα που χρησιμοποιούνται από τους ισλαμιστές για τη μεταφορά όπλων και ανθρώπων χωρίς να εντοπίζονται από την ισραηλινή αεροπορική επιτήρηση. Ένας από τους ομήρους που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τη Χαμάς περιέγραψε ότι τον έφεραν σε ένα βαθύ, υγρό υπόγειο δίκτυο σηράγγων, το οποίο ονόμασε «ιστό αράχνης».

Το μέγεθος των τούνελ ποικίλλει, αλλά οι πιο εξελιγμένες είναι ενισχυμένες με σκυρόδεμα και είναι αρκετά ψηλές ώστε να μπορεί να είναι όρθιος ένας άνδρας με μέσο ύψος. Συχνά περιλαμβάνουν γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και επικοινωνίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ισραηλινοί δεν στοχεύουν μόνο την πόλη της Γάζας, και κινούνται παραλιακά, σε περιοχή που δεν είναι τόσο κατοικημένη, για να φτάσουν μέχρι το Άλ Σάτι το προσφυγικό στρατόπεδο στα παράλια, από όπου εκτιμάται ότι ξεκινούν ουσιαστικά όλες οι στοές της Γάζας. Ο IDF εκτιμά ότι το δίκτυο της Χαμάς ξεκινά από εκεί, και από εκεί μπορεί να πλημμυρίσει όλο το δίκτυο της Χαμάς από τη θάλασσα.