Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα αλλά και στην ακρίβεια δρομολογεί η κυβέρνηση. Οι ρυθμίσεις αφορούν τη χρονική περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ενώ για ορισμένα από τα μέτρα θα ισχύσουν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα οι λεπτομέρειες του νέου μέτρου της επιδότησης στα καύσιμα, με στόχο τη “μερική απορρόφηση των αυξήσεων, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων” όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της επιδότησης θα ξεπερνά τα 10 λεπτά το λίτρο, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τιμής των καυσίμων. Ο υπολογισμός έχει γίνει με βάση το γεγονός ότι ένα όχημα καταναλώνει κατά μέσο όρο 55 – 60 λίτρα το μήνα. Στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα δίνεται σε ένα όχημα ανά οικογένεια στην περίπτωση που έχουν περισσότερα από ένα αυτοκίνητο. Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα πρότυπα που γίνεται η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες δεν θα χρειάζεται η υποβολή των σχετικών αποδείξεων πληρωμής προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων. Το ποσό θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν ο φορολογούμενος που υποβάλει την αίτηση έχει στην κατοχή του κάποιο όχημα.

Όσον αφορά το έκτακτο επίδομα, το ποσό θα κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ με πιθανές διαφοροποιήσεις. Στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και οικογένειες με παιδιά που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός. Το ποσό αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ πριν από το Πάσχα, θα είναι ακατάσχετο ενώ ο αριθμός των τελικών δικαιούχων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου για ακόμα 3 μήνες στα νοικοκυριά με το ύψος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να ανέρχεται σε 55-60 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. Μάλιστα περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης, έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αλ. Τσίπρας: «Πρώτη φορά πρωθυπουργός εξαγγέλλει μέτρα στήριξης μιλώντας για ψίχουλα»

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μέτρα στήριξης – «ψίχουλα» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό να εξαγγέλλει μέτρα στήριξης μιλώντας για ψίχουλα», σημειώνει και προσθέτει:

«Βέβαια όταν ο ίδιος -και χωρίς κρίση ακρίβειας- είχε αποκαλέσει ψίχουλα τα κοινωνικά μερίσματα (800 εκατ.) και τη 13η σύνταξη που έκοψε (2,7 δισ. μέχρι σήμερα), λογικό είναι».

«Έχει τουλάχιστον αυτογνωσία…», καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.