ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ! Ας υποκλιθούμε στη μελιτζάνα. Ας της κάνουμε μάλιστα βαθιά την υπόκλιση, όχι μόνο γιατί μπαίνει στον μουσακά, βασίλισσα, εκτοπίζοντας πατάτες και τα συναφή με τις χοντρές, πικρούτσικες της φέτες, αλλά και γιατί ακόμα και τηγανητή (σκέτη, ολόσκετη), με πολύ θαλασσινό αλάτι στο σερβίρισμα, συγκινεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Βάλε και μια παγωμένη μπίρα δίπλα και απόλαυσε πικρίλα σε όλο της το μεγαλείο. Το πικρό στην μπίρα και τη μελιτζάνα, αλλά και γενικότερα  –το έχουμε ξαναπεί νομίζω;– είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση, μην την αποφεύγετε εκτός αν είστε κάτω των δώδεκα ετών.  

Μελιτζάνα, λοιπόν. Κάθε φαγητό με μελιτζάνα διατηρείται περίφημα στο ψυγείο χωρίς να χάνει σχήμα, γεύση και εμφάνιση. Το αντίθετο, θα έλεγα, νοστιμεύει περισσότερο. 

Αν, λοιπόν, μια μέρα αποφασίσεις να μαγειρέψεις ή να παραγγείλεις ένα καλό ιμάμ μπαϊλντί, «ξέχασε» όσο περίσσεψε λίγες μέρες στο ψυγείο και μια μέρα που θα πεινάς βράσε τα αγαπημένα σου ζυμαρικά (τα ριγκατόνι και οι πένες ταιριάζουν καλύτερα γιατί επιτρέπουν να εισχωρήσει εκεί μέσα ένα λιλιπούτειο κομμάτι σκόρδου με ελάχιστη σαλτσούλα κάνοντας την μπουκιά ακόμα πιο θεϊκή). 

Το ιμάμ που περίσσεψε, ναι, μπαίνει στα μεθαυριανά μακαρόνια και μας θυμίζει την ιταλική μακαρονάδα αλά Νόρμα, ένα φαγητό που μαγείρευα και ξαναμαγείρευα (και δυστυχώς, έτρωγα!) πριν από κάποια καλοκαίρια. Ήταν γιατί ο οργανισμός μου ήθελε με τρέλα την ένταση της μελιτζάνας και του σκόρδου και την όμορφή της κόντρα με την ντομάτα; Η μήπως είχα επιτέλους μάθει να την κάνω καλά και την απολάμβανα; Ποιος ξέρει;

Κάτι εμμονές που μας πιάνουν κατά καιρούς όσους από εμάς μαγειρεύουμε, τώρα που το σκέφτομαι. Μπορεί να είναι λύσσα για να τελειοποιήσουμε μια κοτόσουπα αυγολέμονο ή ,εν προκειμένω, μια μακαρονάδα με μελιτζάνες. «Φέτος το καλοκαίρι θέλω να μάθω να φτιάχνω την τέλεια αλά Νόρμα», δεν τα λέτε και σεις κάτι τέτοια ή μόνο εγώ;

Τέλος πάντων, όποια μακαρονάδα με μελιτζάνες και αν αποφασίσετε να μαγειρέψετε πρώτη, θα κολλήσετε και θα κάνετε μάλλον και τις επόμενες. Η μελιτζάνα είναι εθιστική με την ντομάτα και την παρμεζάνα ή τη φέτα. Οι απίθανοι γείτονές μας, οι Ιταλοί, γιορτάζουν σε πολλά εστιατόρια ανά τον κόσμο την Ημέρα της Μακαρονάδας αλά Νόρμα, που φυσικά συμπίπτει με την ημέρα θανάτου του Βιτσέντζο Μπελίνι (23 Σεπτεμβρίου), του απίθανου μουσικού που συνέθεσε την όπερα «Νόρμα», αποδίδοντας μία ακόμα υπόκλιση στο θεσπέσιο αυτό καλοκαιρινό λαχανικό, τη μελιτζάνα, κυρίες και κύριοι. 

Η κλασική μακαρονάδα αλά Νόρμα

(για 4 άτομα)

Yλικά

350 γραμμάρια ριγκατόνι

Μισό κιλό μελιτζάνες

Μισό κιλό ντομάτες ώριμες, πλυμένες και τεμαχισμένες στα 4

200 γραμμάρια τυρί ρικότα (αλατισμένη, αλλιώς θα προσθέσουμε εμείς αλάτι)

2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες

8 φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού (και λίγα ακόμα για τη διακόσμηση του πιάτου)

Αλάτι και πιπέρι

½ λίτρο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές στρογγυλές φέτες, όσο λεπτότερες τόσο πιο τραγανές θα γίνουν. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να «ιδρώσουν» σε ένα σουρωτήρι. Τις ξεβγάζουμε από το αλάτι και τα σκούρα ζουμάκια τους και τις στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας. 

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τις σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ώστε να μπορούμε να τις αφαιρέσουμε μετά. 

Προσθέτουμε τις ντομάτες, σκεπάζουμε με το καπάκι και τις μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν σάλτσα. 

Βάζουμε τις ντομάτες στο μούλτι, τις αλέθουμε για λίγα δευτερόλεπτα και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν (πολτός πλέον) για 15 λεπτά. 

 Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για τα μακαρόνια. Τα βράζουμε με αρκετό αλάτι και προς το τέλος κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό της βράσης.

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε φριτέζα ή σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι μέχρι να ξανθύνουν. Τις σουρώνουμε και τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας. Τις αλατίζουμε καλά.

Προσθέτουμε τον βασιλικό στη σάλτσα και μισό φλυτζάνι νερό από τη βράση των μακαρονιών και ανακατεύουμε καλά. 

Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτας. 

Τρίβουμε τη ρικότα.

Συνθέτουμε το πιάτο: Βάζουμε τα μακαρόνια, τις μελιτζάνες και τελευταίο το τριμμένο τυρί. 

Σερβίρουμε αμέσως.