Οι Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τις Γυναίκες και για τους αγώνες τους όλα αυτά τα χρόνια. Η εκπομπή Ennitime is a good time, είχε καλεσμένη την Μαριάνθη Κυπρίδου :

Είναι διεκδίκηση – όχι «γιορτή»

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Το 1910 η Διεθνής Διάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών, μετά από πρόταση της Γερμανίδας μαρξίστριας Κλάρας Τσέτκιν. Στις 8 Μαρτίου 1917, οι γυναίκες στην Πετρούπολη της Ρωσίας βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη φτώχεια και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πυροδοτώντας την Ρωσική Επανάσταση του 1917.

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, οι γυναίκες βρισκόμαστε ακόμα μακριά από την πλήρη ισότητα και ελευθερία και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας.

Τα νέα φεμινιστικά κινήματα, που ήρθαν στο προσκήνιο διεθνώς μετά το 2015 δίνουν στη μέρα αυτή, μαχητικό χαρακτήρα. Με μαζικές διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και απεργίες, οι γυναίκες (και οι άντρες) βγαίνουν ξανά στους δρόμους στις 8 Μαρτίου.

Διπλή εκμετάλλευση της εργαζόμενης γυναίκας

“Παρά την τυπική ισότητα, οι εργαζόμενες γυναίκες συνεχίζουμε να βιώνουμε μια διπλή καταπίεση και εκμετάλλευση, ως γυναίκες και ως μέλη της εργατικής τάξης. Οι μισθοί μας είναι κατά κανόνα κατώτεροι από αυτούς των αντρών. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες πλήττουν πρώτα τις γυναίκες. Διότι οι γυναίκες είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων στην Υγεία, στην Παιδεία, στο λιανεμπόριο των σούπερ μάρκετ, στις ελαστικές θέσεις εργασίας, στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία”.

Η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας αυξάνει το βάρος της απλήρωτης οικιακής εργασίας που σηκώνουμε και αφορά το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των αρρώστων.

syn adv group