Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε αντιστοίχιση των ακινήτων τους με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και – μετά τις απαιτούμενες διασταυρώσεις – να χορηγηθεί η έκπτωση έως 10% επί του φετινού ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που είναι ασφαλισμένες έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Νωρίτερα θα έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες.

Ήδη όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναλυτικά στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας τα οποία πρέπει να είναι σε ισχύ εντός του έτους 2023 και εφεξής.

Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ και θα πρέπει να επιβεβαιώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα ακόλουθα:

ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,
αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,
ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,
ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),
διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας και
μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Πότε δίνεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Η έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου και το ακίνητο είναι ασφαλισμένο τουλάχιστον για τρεις μήνες το προηγούμενο έτος (2023). Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ειδικότερα:

Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει τη κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Δημοσιεύτηκε ο ΚΑΔ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ταυτόχρονα βγήκε ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας – ΚΑΔ ( 55.20.11.06) που θα δηλώσουν στην Εφορία 7.500 φορολογούμενοι που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα και θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ ενώ το φορολογητέο εισόδημα τους για το 2024 θα υπολογισθεί με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
www.imerisia.gr/