Βγήκε από το «mute» ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος κινείται στην τροχιά της μερικής επιστροφής στην κανονικότητα, μετά την άρση των περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και οι λοιπές ανατιμήσεις στα λειτουργικά έξοδα σε συνδυασμό με τα επιβαρυμένα εισοδήματα των καταναλωτών δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας.

«Η άρση των περιορισμών σημαίνει ότι ο κλάδος βγήκε από τη διασωλήνωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Οι αντοχές, έπειτα από δύο χρόνια υπολειτουργίας, είναι πολύ περιορισμένες», αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης. Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα που αναμένεται με την άρση των περιορισμών, οι ίδιοι εκτιμούν ότι «σίγουρα η μη ύπαρξη περιορισμού στο ωράριο λειτουργίας αλλά και η δυνατότητα μουσικής θα βελτιώσουν την ψυχολογία των καταναλωτών. Ωστόσο, το κύμα ακρίβειας δεν επιτρέπει σπατάλες σε μη ανελαστικές δαπάνες. Η αγορά αναμένει η επισκεψιμότητα στα μαγαζιά να επικεντρώνεται στο διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, ενώ μέσα στην εβδομάδα σε πολλές περιπτώσεις οι τζίροι θα παραμείνουν ιδιαίτερα υποτονικοί έως μηδενικοί».

Την ίδια ώρα, το αυξημένο κόστος ενέργειας, αλλά και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια προμηθευτών οδηγούν τον κλάδο σε αναγκαστική μετακύλιση μέρους του κόστους στις υπηρεσίες του.

«Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις από τη διετία 2020-2021 σε συνδυασμό με τη σημαντική επιβάρυνση στο λειτουργικό κόστος και τον μειωμένο από 40% έως και 70% τζίρο του Ιανουαρίου δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις ούτε να σκεφτούν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος. Ακριβότερες παροχές σηματοδοτούν αυτόματα και περιορισμένη κατανάλωση. Ο κλάδος βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο, κυνηγώντας την ουρά του σε ακόμα μια διαδικασία επανεκκίνησης», αναφέρουν παράγοντες της καφε-εστίασης, προσθέτοντας ότι «οι προβλέψεις για λουκέτα θα επιβεβαιωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν να προλάβουν τη θερινή σεζόν».

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται δυσβάστακτοι. Το black out στην αγορά δεν θεωρείται ένα απίθανο ενδεχόμενο, αφού σε κάποια καταστήματα εκτιμάται ότι σύντομα εκ των πραγμάτων θα κοπεί το ρεύμα, αφού δεν θα έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί. «Τι εναλλακτική υπάρχει να κάνουμε, ειδικά μέσα στον χειμώνα; Να κλείσουμε τη θέρμανση ή να κλείσουμε τα φώτα;», αναρωτιούνται οι επιχειρήσεις.

Ούτε ο καιρός είναι σύμμαχος για τον κλάδο, καθώς μετά την έντονη χιονόπτωση αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

«Το γενικότερο κλίμα εξακολουθεί να “πριμοδοτεί” την κατ’ οίκον κατανάλωση. Η πανδημία δημιούργησε μια αναγκαστική τάση λόγω των lockdowns, ωστόσο η διατήρηση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων σε συνάρτηση με την ακρίβεια και τη βαρυχειμωνιά έχουν ως αποτέλεσμα η τάση αυτή να εμφανίζει χαρακτηριστικά μονιμότητας», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.