Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθώς εντείνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί από τη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ .

Η Βουλγάρα πρώην επίτροπος απορρίπτει τις κατηγορίες ότι χειραγώγησε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κατάταξης της Κίνας σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ήταν δεύτερη στην ιεραρχία του ανώτατου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Η Γέλεν γυρνά την πλάτη στη Γκεοργκίεβα

Η Ε.Ε. βάζει πλάτες στη Γκεοργκίεβα, με τον επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόφσκις να εκφράζει την υποστήριξή του στην πρώην συνάδελφό του μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μεγαλύτερου μετόχου τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, Τζάνετ Γέλεν αρνείται να απαντήσει στα τηλεφωνήματα της αποδυναμωμένης διευθύντριας του Ταμείου αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, σε μια σαφή ένδειξη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, αρνείται να την στηρίξει.

Μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος της περί τα μέσα Σεπτεμβρίου περί παρέμβασή της για τον εξωραϊσμό των κινεζικών επιδόσεων την εποχή που ήταν ανώτατη σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα η Γκεοργκίεβα επιχείρησε πολλάκις μιλήσει με την Γέλεν, αλλά δεν προσέκρουσε σε τοίχο, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η έκθεση της νομικής εταιρείας WilmerHale, η οποία έγινε μετά από ανάθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρώην εκτελεστική σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ άσκησε πιέσεις σε μέλη του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας για να κάνουν ευνοϊκές αλλαγές στα στοιχεία της Κίνας στην έκθεση «Doing Business» σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της.

Η Γκεοργκίεβα είχε προηγουμένως εύκολη πρόσβαση στη Γέλεν δεδομένης της στενής, πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ του ΔΝΤ και του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Οι δυο τους μιλούσαν τακτικά τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι ΗΠΑ και το Ταμείο συνεργάζονταν σε διάφορες πρωτοβουλίες. Πάντως, τόσο από το ΥΠ ΟΙΚ των ΗΠΑ, όσο και από το ΔΝΤ, αλλά και εκπρόσωπος της Γκεοργκίεβα αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

«Διακυβεύεται η αξιοπιστία του ΔΝΤ»

Κι ενώ εντείνονται οι πιέσεις παρασκηνιακά στη Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί, ή τουλάχιστον να κάνει στην άκρη μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες, αναλυτές όπως ο Τίμοθι Ας της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο σημειώνουν ότι «έχει πληγεί σαφώς η αξιοπιστία του ΔΝΤ». Αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξετάστηκαν οι καταγγελίες εις βάρος της Γκεοργκίεβα και κρίθηκαν ανησυχυτικές και σοβαρές και αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής δεοντολογίας του ΔΝΤ.