Είναι μια αλήθεια που την γνωρίζουν όλοι καλά: οι δουλειές του σπιτιού, δεν τελειώνουν ποτέ. Μέχρι να διαγράψετε το τελευταίο πράγμα που είχατε στη λίστα σας, κάτι νέο έχει εμφανιστεί. Έχουν μαζευτεί πάλι άπλυτα πιάτα, το πάτωμα θέλει σκούπισμα… Αν και το διαδίκτυο είναι γεμάτο hacks για το πώς μπορεί να έχει κανείς το σπίτι του τακτοποιημένο και πιο γρήγορα, τι γίνεται με την κούραση από την ατελείωτη φροντίδα του νοικοκυριού;

Μια απάντηση σε αυτό επιχειρεί να δώσει η K.C. Davis, ψυχολόγος και συγγραφέας του best seller «How to Keep House While Drowning». Το ζήτημα φαίνεται πως ενδιαφέρει πολλούς. Χάρη στις συμβουλές που δίνει στο TikTok, για τις δουλειές του σπιτιού και την ψυχική υγεία, έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύρια followers. Ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο της «Γιατί δεν χρειάζεται να αλλάξεις το ποιος είσαι για να έχεις ένα λειτουργικό σπίτι», έχει συγκεντρώσει 11,6 εκατομμύρια views.

Η μητέρα δύο παιδιών από το Χιούστον, άρχισε πριν από δύο χρόνια να μιλά στα social media για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε αναζητώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην ψυχική υγεία και τη φροντίδα του σπιτιού. Ήταν στις αρχές της πανδημίας και το δεύτερο παιδί της μόλις είχε γεννηθεί.

Τώρα λέει πως θέλει οι followers της να καταλάβουν πως ένα ακατάστατο σπίτι δεν είναι λόγος για να ντρέπεται κάποιος. «Θέλω να σταματήσουν να φροντίζουν το σπίτι τους και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα σπίτι που φροντίζει τους ίδιους», αναφέρει. Η Washington Post της ζήτησε να δώσει μερικές συμβουλές, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Γιατί ο στόχος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό και όχι ένα σούπερ καθαρό σπίτι

Το λειτουργικό σπίτι, σύμφωνα με την Davis, είναι εκείνο που επιτρέπει σε εσάς και στην οικογένειά σας να ζήσετε και να λειτουργείτε άνετα εντός του, όχι κάποιο που ταιριάζει στο πώς ορίζει κάποιος άλλος το «καθαρό».

«Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως η κατάσταση του σπιτιού μας κατά κάποιο τρόπο ότι δείχνει πόσο αξίζει κάποιος», λέει. Κάτι, που μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη φροντίδα του σπιτιού. Όταν αντιμετωπίζετε ζητήματα ψυχικής υγείας, έχετε πολλή δουλειά, φροντίζετε τα παιδιά ή όλα αυτά μαζί, το να μην μπορείτε να ασχολείστε διαρκώς με το σπίτι μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο. Όταν μένετε πίσω, νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Και αυτό, στη συνέχεια, κάνει ακόμη πιο δύσκολο να πάρετε τα πράγματα από την αρχή, εξηγεί.
Τι να κάνει κάποιος που νιώθει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα βασικά

Αν ο νεροχύτης και ο πάγκος της κουζίνας είναι διαρκώς γεμάτος πιάτα, ή τα παιχνίδια των παιδιών βρίσκονται σκορπισμένα σε όλο το σπίτι, η Davis συμβουλεύει να επιλέξετε 1-5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα, είτε μόλις ξυπνήσετε, είτε πριν πέσετε για ύπνο

Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα το γέμισμα του πλυντηρίου πιάτων, το καθάρισμα των πάγκων της κουζίνας ή το στρώσιμο του κρεβατιού. Αυτό θα σας βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα την επόμενη ημέρα. «Και μην ανησυχείτε για όλα τα άλλα», λέει.

Ξεκινώντας με τα απλά, εξηγεί, είναι το κλειδί για να μην τα παρατήσετε. Γιατί η μισή δουλειά είναι αυτή η ψυχική, συναισθηματική μάχη, συμπληρώνει. «Σας αξίζει να περπατήσετε μέχρι το μπάνιο χωρίς να σκοντάψετε και να πέσετε. Και αυτό αρκεί για σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κι αν το σπίτι είναι σχετικά καθαρό, αλλά υπάρχει χάος με τα πράγματα στη μέση;

«Πάντα συστήνω τη μέθοδο των πέντε, ως ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις, γιατί για μένα αυτό είναι το εργαλείο προκειμένου οι χώροι να γίνουν ταχύτερα κατοικήσιμοι», λέει η Davis.

Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει να συγκεντρώνεσαι σε πέντε κατηγορίες αντικειμένων που καταλήγουν σε ένα ακατάστατο δωμάτιο: σκουπίδια, πιάτα, άπλυτα ρούχα, πράγματα που έχουν θέση και πράγματα που δεν έχουν.

Αν περιοριστείς σε αυτές τις πέντε κατηγορίες, θα νιώσεις λιγότερο φορτωμένος και πιο ικανός να αντιμετωπίσεις την ακαταστασία, λέει. Η ίδια συνιστά η αρχή να γίνει με τα σκουπίδια. Μαζέψτε τα σε μια σακούλα ή στοίβα και προχωρήστε στην επόμενη κατηγορία, τα άπλυτα ρούχα.
Κι αν το σπίτι είναι ιδιαίτερα καθαρό σπίτι, με τίμημα την εξάντληση;

Αν κρατάτε το σπίτι οργανωμένο και νιώθετε εξουθένωση από την πίεση για να συνεχίσετε με αυτό τον τρόπο η Davis λέει: «Πετάξετε το βιβλίο με τους κανόνες». Επαναξιολογήστε αυτά που δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργικότητα, όπως να σκουπίζετε κάθε ημέρα, ή να διπλώνετε τα ρούχα προτού τα βάλετε στα συρτάρια.

Για παράδειγμα, η ίδια διαπίστωσε πως το τελευταίο δεν λειτουργούσε για την περίπτωση της δικής της οικογένειας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει δύο παιδιά. Έτσι, υιοθέτησε ένα σύστημα που δεν διπλώνει τα ρούχα, αλλά τα ξεχωρίζει σε καλάθια για κάθε μέλος της οικογένειας και στη συνέχεια κρεμάει τα υπόλοιπα στην κοινή ντουλάπα.
Πώς αποφασίζεις τι είναι απαραίτητο και τι όχι για έναν λειτουργικό χώρο

Η λειτουργικότητα για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό, τονίζει η Davis. Όμως, σημειώνει, είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις τι είναι αυτό που πραγματικά επηρεάζει τη δυνατότητα να λειτουργείς.

«Επηρεάζει πράγματι τη λειτουργικότητά μου να έχω σκόνη στο πάτωμα;», αναρωτιέται φέρνοντας ένα παράδειγμα. Για κάποιους, αυτή η ερώτηση είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση αυτό. Όμως, η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική για άλλους. «Υπάρχει πάντα κάποιος που θα πει ότι το να είναι καθαρό το πάτωμα είναι ζήτημα λειτουργικότητας για εμένα, επειδή δεν μπορώ να κάνω ότι δεν το βλέπω», εξηγεί
Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος σε αυτές τις αλλαγές

Να θες να τα κάνεις όλα, πολύ γρήγορα. Αντί για αυτό, θέλουμε να κάνουμε τις μικρές αλλαγές που μπορούμε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επικεντρωθείς στην επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν, συμβουλεύει.

Αν όλοι στο σπίτι αφήνουν τα παπούτσια σε έναν μεγάλο σωρό στην εξώπορτα, μην τους πείτε να τα τοποθετούν σε ένα ράφι στην ντουλάπα, λέει η Davis. Αντί για αυτό, επιλέξτε μια στρατηγική που θα μοιάζει πιο εύκολη, για παράδειγμα βάλτε ένα καλάθι για τα παπούτσια εκεί όπου συνήθως σχηματίζεται ο σωρός.

Ή, αν κάποιος έχει τη συνήθεια να αφήνει τα ρούχα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πατώματος, βάλτε εκεί το καλάθι για τα άπλυτα.