Ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ γνωστοποίησε πως ο αριθμός των μεταναστών εργατών που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Μουντιάλ είναι μεταξύ «400 – 500».

Ο Hassan al-Thawadi, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής του Μουντιάλ, προέβη στην παραδοχή αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης, αλλά, διευκρίνισε πως ο ακριβής αριθμός των θυμάτων «παραμένει ακόμα υπό συζήτηση».

«Η εκτίμηση είναι γύρω στους 400. Μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό, αυτό είναι κάτι που παραμένει υπό συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο Thawadi στην εκπομπή του Πιρς Μόργκαν, σύμφωνα με τον Guardian.

«Και ο ένας θάνατος είναι πολύς, τόσο απλά. Όμως, κάθε χρόνο τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας βελτιώνονται, τουλάχιστον στα δικά μας εργοτάξια, του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτά για τα οποία ήμασταν υπεύθυνοι. Στο βαθμό ώστε υπάρχουν συνδικάτα που επαινούν το έργο που έχει γίνει στις τοποθεσίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου» πρόσθεσε.

Μετά τη συνέντευξη υπήρξε οργή για τα σχόλια του Thawadi με τον Nicholas McGeehan της οργάνωσης Fair Square να τονίζει: «Είναι το τελευταίο δείγμα της αδικαιολόγητης έλλειψης διαφάνειας του Κατάρ στο θέμα των θανάτων εργατών. Χρειαζόμαστε σωστά στοιχεία και ενδελεχή έρευνα, όχι ασαφείς αριθμούς που ανακοινώνονται μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων. Η FIFA και το Κατάρ έχουν να απαντήσουν σε πολλά, μεταξύ αυτών πού, πότε και πώς πέθαναν αυτοί οι άνδρες και αν οι οικογένειές τους έλαβαν αποζημίωση».

Το 2021, ο Guardian είχε δημοσιεύσει έρευνα που καταδείκνυε πως πάνω από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες -Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα- έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ, μεταξύ 2011, τη χρονιά που το εμιράτο κέρδισε την υποψηφιότητα διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου, και 2020.
www.protothema.gr