Σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα διάρκειας έξι έως οκτώ εβδομάδων καλεί το Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την πολιτική του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Αυτό που ζητώ από τους Ισραηλινούς είναι απλώς να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν για τις επόμενες έξι – οκτώ εβδομάδες, την πλήρη πρόσβαση σε όλα τα τρόφιμα και τα φάρμακα που εισέρχονται στη χώρα» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στο Univision, ένα ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Τρίτη. 

«Έχω μιλήσει με όλους, από τους Σαουδάραβες μέχρι τους Ιορδανούς και τους Αιγύπτιους. Είναι προετοιμασμένοι να μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια και νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην καλύψουμε τις ιατρικές και επισιτιστικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ερωτηθείς αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δική του πολιτική επιβίωση παρά για το εθνικό συμφέρον του Ισραήλ, ο Μπάιντεν απάντησε:

«Νομίζω ότι αυτό που κάνει είναι λάθος, δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του». 

Η συνέντευξη Μπάιντεν στην Univision μαγνητοσκοπήθηκε την περασμένη Τετάρτη (3/4), δύο ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής της ΜΚΟ World Central Kitchen και μία ημέρα πριν την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια του οποίου φέρεται να απείλησε ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκτός αν προβεί σε σημαντικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. 

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο αξιώνουν οι ισραηλινές αρχές να κάνουν περισσότερα για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους. Αν και η Ουάσιγκτον εξήρε τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ, όπως το «προσωρινό» άνοιγμα σημείων διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά του Έρετς (βόρεια), πρόσθεσε πως αναμένει «αποτελέσματα».

Συγγενείς αμερικανοϊσραηλινών ομήρων της Χαμάς στη Γάζα έγιναν δεκτοί από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, στον Λευκό Οίκο, την ώρα που συνεχίζονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων.