Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα περίπου

Υλικά

1 κιλό φρέσκιες μπάμιες

1/3 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι από κόκκινο κρασί

2/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

500 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους

1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες

φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο χοντροκομμένα

300 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη σε μέτρια κομμάτια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε.

Τις καθαρίζουμε ως εξής: Με ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζουμε» το κοτσανάκι γύρω γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπορια, για να μην διαλυθεί ο καρπός.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα η κουνάμε το σκεύος.

Ρίχνουμε το ξύδι και όταν εξατμιστεί μετά από περίπου 3 – 4 λεπτά, ρίχνουμε την ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε την βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το το σκεύος από την φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, την φέτα, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερο, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ακόμα.

Αφήνουμε λίγο να σταθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλιτζανι του τσαγιού) και σερβίρουμε.

Tip

Αντί για φρέσκο κρεμμυδάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα σε ξερό, ψιλοκομμένο.

Αντί για φρέσκο μαϊντανό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 1/2 κ.σ. ξερό, τριμμένο.

Αναδημοσίευση από τον Γαστρονόμο της Καθημερινής «Τα λαδερά είναι κουλ!», σε συνατγή της Νένας Ισμυρνόγλου