Είναι ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά σνακ, που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε στο σπίτι, στο γραφείο, στον δρόμο, παντού.

ΥΛΙΚΑ

  • 1/3 κούπας (80 γρ) ταχίνι
  • 1/2 κούπα (100 γρ) ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα (100 γρ) καστανή ζάχαρη (μαλακή κατά προτίμηση)
  • 1/2 κούπα (100 γρ) ζάχαρη λευκή
  • 1 κουταλιά (20 γρ) μέλι
  • 1 1/2 κουταλάκια βανίλια υγρή (ή ένα φιαλίδιο βανιλλίνη)
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι εσπρέσο στιγμής σε σκόνη (ή απλό στιγμιαίο καφέ)
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό περίπου 60-65 γρ
  • 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 1/2 κούπες (190 γρ) αλεύρι για όλα
  • 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο, κομμένη με μαχαίρι σε ακανόνιστα κομμάτια
  • Νιφάδες αλατιού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπήστε με αυγοδάρτη ή με το μίξερ σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τη ζάχαρη, το μέλι, τη βανίλια, τον καφέ και το αλάτι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε το αυγό και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  • Ανακατέψτε το αλεύρι με τη σόδα και προσθέστε τα στο μίγμα με τα υγρά. Κρατήστε 24 κομματάκια σοκολάτας κατά μέρος (αυτά θα τα προσθέσετε στο τέλος) και προσθέστε τα υπόλοιπα στη ζύμη. Ανακατέψτε απαλά
  • Το μείγμα θα είναι μαλακό. Μοιράστε το σε 12 ίσα μέρη (βγάζει 12 μεγάλες κουταλιές παγωτού), βάλτε τα σε ένα μικρό ταψάκι ή σε πιάτο, σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο κατά προτίμηση όλη νύχτα ή για 3-4 ώρες. Μπορείτε να τα ψήσετε και αμέσως, αλλά θα έχουν καλύτερο σχήμα και υφή όταν ψηθούν κρύα.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και βάλτε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά.
  • Πλάστε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι και μεταφέρετε το στο ταψί. Θα βάλετε 6 μπισκότα σε κάθε ταψί γιατί θα απλώσουν. Μπήξτε τα κομμάτια σοκολάτας που έχετε κρατήσει πάνω σε κάθε μπαλάκι και πασπαλίστε ελαφρά με λίγες νιφάδες αλατιού.
  • Ψήστε στη μεσαία/κάτω σχάρα για 11 λεπτά. Τα μπισκότα θα πρέπει να έχουν φουσκώσει και να δείχνουν ψημένα στις άκρες και λίγο άψητα στο κέντρο. Τότε είναι η στιγμή που πρέπει να τα βγάλετε. Χτυπήστε ελαφρά το ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας 2-3 φορές ώστε να ξεφουσκώσουν τα μπισκότα και να αποκτήσουν τις πολυπόθητες «ζάρες»! Αφήστε τα στο αντικολλητικό χαρτί μέχρι να κρυώσουν εντελώς.