Εδώ και μήνες η Αμερική περιμένει με κομμένη την ανάσα να ακούσει ποιον υποστηρίζει η Τέιλορ Σουίφτ στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Η τραγουδίστρια, που πήρε ανοιχτά το μέρος του Τζο Μπάιντεν το 2020, επί του παρόντος αρκείται στο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να τραγουδάει δηλαδή, και έχει πάρει αποστάσεις από την πολιτική.
Η ποπ σταρ αποκάλυψε τελικά ποιον υποστηρίζει: Το δικαίωμα στην ψήφο. «Ψηφίστε τους ανθρώπους που σας αντιπροσωπεύουν περισσότερο», προέτρεψε η Σουίφτ τους θαυμαστές σε μια ιστορία που ανέβασε στο Instagram, εν μέσω των προκριματικών εκλογών της Σούπερ Τρίτης.
Αν και η Σουίφτ θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο τους επόμενους μήνες, το «κανένα σχόλιο» που απάντησε στο ερώτημα σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να κερδίσει τη Σούπερ Τρίτη, σηματοδότησε ουσιαστικά την άρνησή της να εμπλακεί στην πολιτική σε αυτό το στάδιο.
Ο Τραμπ έχει πει ότι η Σουίφτ θα ήταν «άπιστη» εάν υποστήριζε τον Μπάιντεν και οι πολύ δεξιοί υποστηρίζουν ότι η 18χρονη καριέρα της είναι αποτέλεσμα μιας «ψυχολογικής επιχείρησης» του Πενταγώνου, μια γελοία θεωρία που, παρ’ όλα αυτά, σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς είπε ότι πιστεύει.
Η Σουίφτ διαθέτει πρωτοφανή δύναμη: η δημόσια υποστήριξη ενός υποψηφίου από την πιο δημοφιλή τραγουδίστρια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε δυνητικά να ανατρέψει την ισορροπία στις εκλογές. Η Σουίφτ επηρεάζει τοπικές οικονομίες όπου πάει για συναυλίες, μπορεί να ενεργοποιήσει κάποια δράση εκ μέρους του Κογκρέσου και να παρακινήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγγραφούν για να ψηφίσουν


Αν και η υποστήριξή της είναι απίθανο να επηρεάσει έναν ψηφοφόρο που είναι αναποφάσιστος μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Σουίφτ θα μπορούσε να πείσει τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν, αλλά είναι απρόθυμοι να ψηφίσουν, να πάνε τελικά στα εκλογικά τμήματα.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η τραγουδίστρια θα ασκήσει αυτή την εξουσία ή θα μείνει έξω από την εκλογική μάχη. Αν και η Σουίφτ υποστήριξε τους Δημοκρατικούς και το 2018, τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί όλο και περισσότερο από τέτοιες εμφανείς επιδείξεις κομματισμού ή από πολιτικές δηλώσεις.
«Βρίσκεται στο απόγειο της δημοτικότητάς της αυτή τη στιγμή, οπότε νομίζω ότι μάλλον διστάζει να κάνει οποιοδήποτε είδος πολιτικού ακτιβισμού», είπε στον Guardian ο Τζάρεντ Κουίνγκ, ένας 22χρονος δημοσιογράφος από την Ιντιάνα που προσθέτει ότι «ακούει Τέιλορ Σουίφτ κάθε μέρα».
«Λόγω της επιρροής που έχει, αν έβγαινε και ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νομίζω ότι θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ειδικά αν ο Μπάιντεν θέλει την υποστήριξή της. Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους στον κόσμο», κατέληξε.
Οι Swifties, όπως ονομάζονται οι φανατικοί θαυμαστές και θαυμάστριες της τραγουδίστριας, είναι μια τεράστια και ανομοιογενής ομάδα στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς λένε ότι είναι θαυμαστές της Σουίφτ και το 16% δηλώνει ότι είναι «φανατικοί θαυμαστές» της, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Μαρτίου 2023, που διενεργήθηκε πριν από την έναρξη της περιοδείας Swift Eras. Ενώ οι μανιώδεις θαυμαστές είναι ως επί το πλείστον λευκοί και ανήκουν στη μεσαία τάξη, το 48% είναι άνδρες, σε αντίθεση με τη δημοφιλή αντίληψη ότι η μουσική της Σουίφτ απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες.
Οι πολιτικές θέσεις της ίδιας της Σουίφτ κλίνουν προς τα αριστερά, παρομοίως και των ακροατών της: περισσότεροι από τους μισούς ένθερμους θαυμαστές της είναι Δημοκρατικοί, ενώ το 23% είναι Ρεπουμπλικανοί και ένα άλλο 23% ανεξάρτητοι.
Η τραγουδίστρια έχει από καιρό υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση στην πολιτική. Από την εποχή που έκανε πύρινες δηλώσεις κατά του Τραμπ, η φήμη της έχει εκτοξευτεί. Στο ενδιάμεσο, έκανε και μια στροφή προς τα κοινωνικά δικαιώματα, «αγκαλιάζοντας» την LGBTQ+ κοινότητα


Παρ’ όλα αυτά, οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και απογοητεύτηκαν μετά τις συναυλίες της, στο πλαίσιο της περιοδείας Eras, στις πολιτείες που είχαν ψηφίσει νόμους ενάντια στα δικαιώματα των LGBTQ+.
Η Σουίφτ έδωσε μια σύντομη, σχετικά ασαφή ομιλία σχετικά με αυτούς τους νόμους κατά τον μήνα του Gay Pride. «Υπήρξαν πολλοί επιβλαβείς νόμοι που έθεσαν σε κίνδυνο τους ανθρώπους της LGBTQ+ και queer κοινότητας», είπε η Σουίφτ στο Σικάγο τον Ιούνιο. «Είναι οδυνηρό για κάθε άτομο από αυτές τις κοινότητες».
Εν τω μεταξύ, πολύ λιγότερο επιτυχημένοι καλλιτέχνες, όπως η φίλη της Σουίφτ, Χέιλι Κιγιόκο, πήραν σημαντικά ρίσκα φέρνοντας drag queens στη σκηνή στο Τενεσί, αφού η πολιτεία ψήφισε νόμο που απαγορεύει τα drag show.
Η Αριάνα Γκράντε, της οποίας η φήμη πλησιάζει περισσότερο τη Σουίφτ, έχει δεσμευτεί δημόσια να δωρίσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια για την καταπολέμηση διαδικτυακών λογαριασμών που στοχεύουν τα τρανς άτομα.
Πολλοί πιστεύουν ότι η Σουίφτ υπαναχώρησε, καθώς πλέον έχει πολλά να χάσει. Αλλοι θεωρούν ότι η φήμη της και, κυρίως, τα χρήματά της την έχουν βάλει πλέον σε μια «άλλη κατηγορία».
Οι Swifties έχουν επανειλημμένα αγανακτήσει με τη χρήση ιδιωτικών τζετ από τη Σουίφτ. Το 2022, η Yard ανακήρυξε τη Σουίφτ ως τη διασημότητα με τις υψηλότερες εκπομπές CO2 και μια σχετική ανάρτηση στο Reddit συγκέντρωσε περισσότερα από 2.000 αρνητικά σχόλια.
Σχετικά με τις εκλογές του 2024, οι Swifties με τους οποίους συνομίλησε ο Guardian εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι εφόσον η Σουίφτ αποφασίσει να υποστηρίξει κάποιον, αυτός θα είναι ο Μπάιντεν. Οι περισσότεροι το εγκρίνουν, κυρίως λόγω της εναλλακτικής… Πηγή: Protagon.gr