Ο αυξανόμενος εφησυχασμός για τον Covid-19 και η πολιτικοποίηση της αντιμετώπισης της πανδημίας θα κοστίσει ζωές, καθώς ο κόσμος θα πληγεί από νέα κύματα του ιού τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά είπε ότι ο κόσμος «κουράζεται» από τα μέτρα που εισήχθησαν για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, ενώ «οι πολιτικοί θέλουν να διεκδικήσουν τη νίκη».

Πρόβλεψε δε, ότι η συμμόρφωση με τα αιτήματα των αρχών για τα άτομα να κάνουν αναμνηστικά εμβόλια, θα μειωθεί ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Αυτό, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της ανοσίας από προηγούμενες λοιμώξεις και εμβολιασμούς, είναι πιθανό να οδηγήσει σε «συνεχή κύματα» μεταλλάξεων και θανάτων του Covid, είπε.

«Νιώθω ότι όταν συζητώ για τον Covid με τους φίλους μου, οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν και να χαμηλώσουν τον πήχη: ίσως μπορούμε να δεχτούμε ότι θα πεθάνουν λίγοι περισσότεροι ηλικιωμένοι, αντί να συνεχίσουμε με τη μάσκα», είπε ο Μπουρλά σε συνέντευξη στο Νταβός της Ελβετίας.

Παρατήρησε δε, ότι ότι λίγοι ήταν εκείνοι οι παραβρισκόμενοι στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που φορούσαν μάσκα.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ο εφησυχασμός», είπε, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να φανούν σε τρεις έως έξι μήνες.

Η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια Covid, όπως αυτό που ανέπτυξε η Pfizer με τη γερμανική BioNTech, έχει μειωθεί στο μισό από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Airfinity.

Η ομάδα δεδομένων για την υγεία είπε ότι οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες είναι απρόθυμοι να κάνουν επαναλαμβανόμενα αναμνηστικά εμβόλια, ενώ η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια παραμένει κοινή στις φτωχότερες χώρες.

Η Pfizer αποκάλυψε την Τετάρτη μια πρωτοβουλία να προσφέρει όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια που προστατεύονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένου του εμβόλιου του Covid, σε 45 χώρες με χαμηλότερο εισόδημα σε μία μη κερδοσκοπική βάση.

Η Γκάνα, το Μαλάουι, η Ρουάντα, η Σενεγάλη και η Ουγκάντα ​​ήταν οι πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη «Συμφωνία για έναν Υγιέστερο Κόσμο».

Οι χώρες θα βοηθήσουν στον εντοπισμό και την επίλυση εμποδίων πέρα ​​από την προμήθεια φαρμάκων, είπε ο Μπουρλά, όπως η ανάγκη βελτίωσης της διάγνωσης, της εκπαίδευσης, των υποδομών και της αποθήκευσης.

Η Pfizer κάλεσε και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και ζήτησε από τις κυβερνήσεις, τις παγκόσμιες αρχές υγείας και τους φιλάνθρωπους να παράσχουν δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Ο Μπουρλά είχε ήδη δηλώσει από τις ΗΠΑ, ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για κεφάλαια 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εμβόλια και θεραπείες κατά του Covid θα μπορούσε να αφήσει το έθνος με έλλειψη εφοδιασμού.

Η προειδοποίησή του ακολουθεί ένα νέο κύμα του ιού που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με περισσότερα από 100.000 κρούσματα καθημερινά να αναφέρονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται επίσης, αλλά ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων σε επτά ημέρες έχει πέσει κάτω από το 1/10 της έξαρσης του Ιανουαρίου 2021.

Ο CEO της Pfizer είπε ακόμα ότι η φαρμακοβιομηχανία «διπλασιάζει» την παραγωγή του αντιιικού χαπιού της Paxlovid επειδή πίστευε ότι τα αντιικά θα γίνουν σύντομα το κύριο εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας μέχρι να αναπτυχθούν πιο ανθεκτικά εμβόλια, τα οποία θα μπορούν να παρέχουν προστασία ενός έτους και να συνδυαστούν με εμβόλια γρίπης.

Ο Άλμπερτ Μπορλά μίλησε και για την ευλογιά των πιθήκων λέγοντας ότι η Pfizer παρακολουθεί τα κρούσματα «πολύ στενά».

Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με το πώς έγινε η εξάπλωση αλλά οι συζητήσεις του με τους επιστήμονες της Pfizer έδειξαν ότι «δεν υπήρχε μεγάλη ανησυχία ότι αυτό, θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο με εκείνο που συνέβη με την πανδημία».

Με πληροφορίες των Financial Times