Απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσαν να κάνουν… ολόκληρες χώρες να χρεοκοπήσουν, έχει καταγράψει η αξία της Tesla τον τελευταίο χρόνο.

Επικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι απώλειες που σημειώνει η χρηματιστηριακή αξία της Tesla ειδικά τους τελευταίους έξι με επτά μήνες, με τον Elon Musk και τους μετόχους της να βλέπουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ να εξαφανίζονται στην κυριολεξία.

Από το υψηλό των 387.17 δολ. Αμερικής, στο οποίο είχε φτάσει στις 3 Ιανουαρίου, η μετοχή της Tesla έχει «κατρακυλήσει» στα 164,5 δολάρια, σύμφωνα με την τιμή που κατέγραψε στις 22 Νοεμβρίου.
Μάλιστα η αμερικάνικη εταιρεία έχασε κοντά στα 300 δισ. ευρώ μόνο από την «ενασχόληση» και εξαγορά από τον Elon Musk της Twitter. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση του Νοτιοαφρικανού με την αμερικάνικη υπηκοότητα και η αναδιάρθρωση που πραγματοποιεί στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να του κοστίσει σε χρήμα αλλά και να αποσπάσει την προσοχή του από την ανάπτυξη της Tesla στο μέλλον.

Άλλοι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κάθετη και πολύμηνη πτώση τις μετοχές των Αμερικανών είναι το ούτως ή άλλως δύσκολο οικονομικό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως για όλους τους γνωστούς λόγους, το οποίο έχει εκτινάξει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, έχει μειώσει τις ευκαιρίες των επενδυτών για γρήγορο κέρδος και στρέφει τους καταναλωτές μακριά από τις μετοχές εταιρειών σε άλλα πιο «σίγουρα» οικονομικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα τα ομόλογα.

Να σημειωθεί ότι στο ιστορικό υψηλό των 388,9 ευρώ που σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2021, η αξία της Tesla είχε εκτιναχθεί στο 1,17 τρισ. ευρώ, κάτι που την έκανε την πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο. Σήμερα η αξία της έχει μειωθεί στα 515 δισ. ευρώ.

Για να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτές οι απώλειες των 655 δισ. ευρώ που έχει καταγράψει η χρηματιστηριακή αξία της Tesla τον τελευταίο χρόνο αρκεί να πούμε ότι το ποσό αυτό είναι ίσο με 3,5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας…

Οι αναλυτές τις αγοράς δίνουν και άλλα σχετικά και πιο χιουμοριστικά ίσως παραδείγματα για το επικό μέγεθος της πτώσης στην αξία της Tesla. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι απώλειες της αμερικάνικης εταιρείας είναι μεγαλύτερες από την σημερινή συνδυασμένη αξία των Coca-Cola και Pepsi, είναι υπερτριπλάσιες από την αξία της Disney ή των McDonald’s και 12 φορές μεγαλύτερες από ό,τι αξίζει ολόκληρη η General Motors.

Παρά βέβαια τις τεράστιες απώλειες, η άνω του μισού τρισ. ευρώ αξία που έχει σήμερα η Tesla είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για να την κατατάξει μεταξύ των πολυτιμότερων εταιρειών στον κόσμο ανεξαρτήτως κλάδου.
Επίσης αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι η εικόνα της μετοχής θα αλλάξει προς το καλύτερο τους επόμενους μήνες, ενώ κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχει κέρδος από κάθε μοντέλο που πουλάει.
www.carandmotor.gr