Αν και είμαστε ακόμη στον Απρίλιο, με τις θερμοκρασίες στη θάλασσα να είναι χαμηλές, οι πρώτες μωβ μέδουσες (pelagia noctiluca) έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Οι καταγραφές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν το Ιόνιο, την Αττική και την Κρήτη.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο βιοποικιλότητας, το 2022 ήταν το πρώτο καλοκαίρι στο οποίο σημειώθηκε έξαρση μωβ μεδουσών στο Ιόνιο και το δεύτερο καλοκαίρι για το Αιγαίο.

Όσον αφορά στις περιοχές του Ιουνίου, η τεράστια μετακίνηση τον χειμώνα που σημειώθηκε την περίοδο του 2021-2022 από Ισπανία προς Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα επέφερε μεγάλη αύξηση του φαινομένου στο Ιόνιο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητα

Σχετικά με το τι να περιμένουμε φέτος, αναφέρεται:

“Για το 2023 θεωρούμε πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις των μωβ μεδουσών. Για Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ για Κρήτη ίσως η Δυτική πλευρά να δούμε λίγο περισσότερες απ’ ότι πιστεύουμε ότι θα έχει, όπως και για Νότια Πελοπόννησο.
Για Ιόνιο περιμένουμε λίγο-πολύ τα ίδια με πέρυσι.
Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τώρα, γιατί πάντα όλα εξαρτώνται στον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε εβδομάδα του καλοκαιριού”.