Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Τρείς ευρωβουλευτές από την Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Annika Bruna, Virginie Joron, Jean-Paul Garraud) και μία από τους Ευρωπαίους Μεταρρυθμιστές (Elżbieta Kruk), προέβησαν σε μία πρωτοφανή αποκάλυψη, με ερώτηση τους προς την Κομισιόν.

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αποκάλυψαν, εργάζεται σε ένα έργο για τη μετατροπή βρώσιμων φυτών, όπως φύλλα σαλάτας και λαχανικά, σε εμβόλια RNA. Στόχος είναι η εισαγωγή των εμβολίων στα φυτικά κύτταρα.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζουν, τα εμβόλια θα εμφυτευθούν σε χλωροπλάστες, οργανίδια εντός φυτικών κυττάρων που πραγματοποιούν φωτοσύνθεση.

Αυτή η τεχνολογία έχει δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον, χρησιμοποιεί κατάποση αντί για ένεση και δεύτερον, δεν χρειάζεται μια επαχθή ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα (που περιλαμβάνει θερμοκρασίες μεταξύ -15°C και -90°C) όπως αυτή που απαιτείται από τα τρέχοντα εμβόλια RNA.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τόσο οι ασθενείς όσο και οι καταναλωτές επιθυμούν να διατηρήσουν την ελεύθερη, ενημερωμένη συναίνεση, αυτή η νέα τεχνολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται προσεκτικά.

Ρώτησαν δε, ευλόγως, την Κομισιόν:

Μόλις αυτή η τεχνολογία είναι έτοιμη για χρήση, θα διασφαλίσει η Κομισιόν ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες για τη διάθεση ενός φαρμάκου στην αγορά;
Οι καταναλωτές -στην προκειμένη περίπτωση οι ασθενείς- θα ενημερωθούν πλήρως για την ιατρική φύση αυτών των τροφίμων μέσω σαφούς επισήμανσης;
Πρέπει να φοβόμαστε ότι, όπως και με τους ΓΤΟ, οι άνθρωποι θα δουν να τους επιβάλλονται αυτά τα νέα εμβόλια;

Στην πολύ πρόσφατη απάντηση της, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, απέφυγε να επιβεβαιώσει το γεγονός και αναλώθηκε, ως συνήθως, σε γενικότητες, σχετικά με την έγκριση και κυκλοφορία εμβολίων στην ΕΕ, τονίζοντας όμως ότι:

Αποφάσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση, την προμήθεια φαρμάκων ή την ένταξη εμβολίων στον εμβολιασμό, είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

«Απάντηση από την κα Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (22.7.2022)

Ένα προϊόν που προορίζεται για την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου και νέες πιθανές τεχνολογίες, όπως περιγράφεται, είναι ένα φαρμακευτικό προϊόν.

Μπορεί να τοποθετηθεί στο Αγορά της ΕΕ μόνο μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία είτε από την Επιτροπή για ολόκληρη την ΕΕ είτε από την αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους για την επικράτειά του.

Χορηγείται άδεια κυκλοφορίας σε φαρμακευτικό προϊόν αφού η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του έχουν αξιολογηθεί και είναι θετική.

Αυτή η αξιολόγηση πραγματοποιείται από του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τις άδειες της ΕΕ. Οι απαιτήσεις για την επισήμανση των φαρμάκων καθορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ . Η διαφάνεια διασφαλίζεται με τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής για την εμπορία έγκριση και τις πληροφορίες προϊόντος στο μητρώο φαρμάκων της Ένωσης και του τις Ευρωπαϊκές Δημόσιες Εκθέσεις Αξιολόγησης στον ιστότοπο του EMA .

Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να κάνουν μία ενημερωμένη επιλογή.

Ενώ οι απαιτήσεις άδειας κυκλοφορίας για φάρμακα είναι εναρμονισμένες στην ΕΕ, αποφάσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση, την προμήθεια φαρμάκων ή την ένταξη εμβολίων στον εμβολιασμό αρμοδιότητα του κράτους μέλους».
www.zougla.gr